Mort după incendiu, dar nu din cauza lui – expertiză în urma tragediei de la Piatra Neamț
Ion Toma a fost internat în secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț în timpul incendiului care a cuprins această secție și a murit la o săptămână. Totuși, conform expertizei medico-legale, nu poate fi dovedită o legătură directă de cauzalitate între sistarea suportului de oxigen și decesului acestuia.
„Moartea pacientului a fost patologică. Ea s-a datorat sindromului de detresă acută (ARDS) survenit pe fondul bronhopneumonie, în contextul infecției cu SARS-CoV-2. Sistarea suportului de oxigen a contribuit la agravarea stării pacientului Toma Ion, fără a putea susține cu certitudine o legătură de cauzalitate directă cu instalarea decesului. Instalarea rapidă a stopului cardiac poate fi explicată de gravitatea stării de sănătate anterior sistării aportului de oxigen, după cum rezultă din datele extrase din memoria monitorului și din evoluția pacientului”, este concluzia expertizei.
În contextul în care pe rol este o anchetă penală, expertiza medico-legală va cântări greu în stabilirea vinovățiilor. Pe de altă parte, soția și fiul lui Toma Ion au solicitat în instanță daune de 1 milion euro.
În seara de 14 noiembrie 2020, un incendiu care a izbucnit la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț scotea în evidență imaginea unui sistem sanitar ajuns în pragul colapsului, măcinat de pandemia de coronavirus și de problemele cu care s-a confruntat în ultimii 32 de ani.
Șase foști manageri, urmăriți penal / Asistente acuzate de ucidere din culpă
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis un dosar penal imediat după incendiu, iar ancheta a avansat pe parcursul ultimului an.
Pe 29 octombrie, procurorii Parchetului General anunțau că șase foşti manageri ai spitalului sunt urmăriți penal pentru ucidere din culpă.De aceleași fapte mai sunt acuzate două asistente și medicul șef al secției ATI.
În 14 noiembrie 2020, asistentele au lăsat nesupravegheată o lumânare, care ar fi constituit sursă de inițiere a focului, potrivit anchetatorilor.
„Sunt medici care au mințit acolo (n.r. în timpul anchetei), în încercarea de a-i ascunde pe alți colegi de-ai lor. Li s-au deschis și lor dosare penale pentru favorizarea infractorului, mărturie mincinoasă și obstrucționarea justiției în termeni largi”, a precizat avocatul Adrian Cuculis.
Avocatul a adăugat că dosarul ar urma să fie trimis în judecată în primăvară, iar procesul să înceapă în vara anului 2022.
Comentarii