Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Moody’s reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 noiembrie 2023

Agenţia de rating Moody’s a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3 pentru datoria pe termen lung şi P-3 pentru datoria pe termen scurt, precum şi perspectiva stabilă. În opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere de 2% în anul 2023, respectiv de 3,2% în 2024 şi 3,5% în 2025.

Agenţia apreciază că tendinţa de creştere rapidă a productivităţii muncii va continua, pe măsură ce România va reduce ecartul faţă de economiile europene mai avansate, iar reformele şi investiţiile din PNRR şi din alte instrumente vor începe să aibă un impact asupra potenţialului de creştere al economiei.

„Este un anunţ care contribuie la menţinerea unui climat economic favorabil, la reducerea costurilor de finanţare şi la promovarea investiţiilor în ţara noastră. Cu toate acestea, este important de subliniat că, în ciuda acestei veşti pozitive, mai avem foarte mult de muncă. Nevoia de a continua reformele şi măsurile care asigură consolidarea fiscal-bugetară rămân priorităţile Ministerului Finanţelor, pentru a promova dezvoltarea economică durabilă şi a securiza investiţiile din fonduri europene”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Potrivit experților agenției, deşi nivelul datoriei publice este la un nivel confortabil, există riscul deteriorării treptate în condiţiile materializării unor deficite bugetare ridicate şi a creşterii costurilor de finanţare, potrivit ministerului.

Principalii factori ce pot contribui la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei, arată agenţia, sunt reducerea semnificativă şi durabilă a deficitului fiscal şi a deficitului de cont curent. Totodată, consolidarea suplimentară a potenţialului de creştere a economiei şi a sustenabilităţii fiscale a Guvernului prin adoptarea de reforme în cadrul PNRR poate reprezenta un alt factor pozitiv.

Reamintim că agenţia de rating Fitch a reconfirmat în data de 8 septembrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă. De asemenea, agenţia de rating S&P a reconfirmat în data de 13 octombrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW