Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Guvernul a adoptat modificările aduse Codului fiscal / Câciu: O ajustare echilibrată între sprijinirea economiei și a proteja capitalul românesc

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 15 iulie 2022

UPDATE Guvernul a adoptat forma finală a Ordonanței pentru modificarea Codului fiscal, a anunțat ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, la finalul ședinței Executivului de vineri.

O ajustare echilibrată din perspectiva noastră între nevoia de a sprijini în continuare economia și cetățenii și a proteja capitalul românesc, dar și veniturile salariaților și de a continua, totuși, într-o zonă sustenabilă de asigurare a unui echilibru fiscal bugetar”, a declarat Adrian Câciu.

Ministrul de Finanțe a precizat că, potrivit Ordonanței, o parte dintre măsuri vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023, precum impozitul în domeniul HoReCa, sau la 1 august, cum ar fi diminuarea plafonului pentru care se acordă facilități în domeniul construcțiilor și industriei alimentare sau ajustarea accizelor la tutun și la alcool.

Guvernul a considerat că în acest moment nu este oportun și nici necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal și este bine să își continue traiectoria de susținere a mediului de afaceri, de consolidare, de reașezare a sarcinii fiscale pe contributori, astfel încât să nu mai existe discriminări, dar trebuie să știm cu toții că toate aceste chestiuni reprezintă banii (…) pe care cetățenii îi dau pentru stat”, a subliniat ministrul.

Adrian Câciu a vorbit și despre eliminarea facilităților fiscale, măsură ce va atinge o serie de domenii.

Cei care lucrau pe microîntreprindere fără a plăti taxe și contribuții, aceste persoane ulterior fiind lipsite de drepturile oferite de plata asigurării de sănătate, dreptul la pensie. Dreptul este garantat, numai că această lipsă de plată îi ducea în situația să nu beneficieze de un anumit statut de protecție al statului”, a menționat Câciu.

Știrea inițială

Guvernul discută vineri, 15 iulie, Ordonanța actualizată pentru modificarea Codului fiscal. Printre principalele schimbări se numără eliminarea impozitului specific de la 1 ianuarie 2023, scăderea impozitului maxim pentru jocurile de noroc la 25% și introducerea unor clarificări la capitolul dedicat microîntreprinderilor.

Prin măsurile pe care urmează să le stabilim în această Ordonanță de Urgență, am făcut tot ceea ce a depins de noi astfel încât, pe de-o parte, să începem să eliminăm excepțiile și, pe de altă parte, să facem în așa fel încât să asigurăm mediului de afaceri predictibilitate și stabilitate pentru a putea să continuăm încurajarea investițiilor în economia românească”, a declarat Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de Guvern.

Potrivit formei actualizate, impozitul specific unor activități, în special pentru HoReCa, va fi eliminat de la 1 ianuarie 2023, față de 1 august, așa cum era prevăzut inițial.

O altă modificare este majorarea impozitului pentru veniturile din jocurile de noroc. Deși, inițial, era prevăzută o creștere la 40% (de la 1%), Ministerul Finanțelor a actualizat pragurile impozabile la câștiguri:

(Sursă: Proiectul de Ordonanță discutat de Guvern)

În cazul IMM-urilor, a fost introdusă opțiunea de a alege sistemul de impozit pe venituri și clarificate modalitatea prin care va fi stabilit plafonul până la care o companie este încadrată drept microîntreprindere.

Deși păstrează prevederea conform căreia microîntreprinderea trebuie să aibă cel puțin un salariat, în noua formă a Ordonanței este precizat că, în cazul suspendărilor, prevederea este considerată îndeplinită numai dacă perioada nu trece de 30 de zile. Se limitează ca, în cadrul unui an fiscal, să existe un singur caz de suspendare pe o perioadă de cel mult 30 de zile.

Modificările aduse impozitului pe dividende, TVA-ului la băuturi cu zahăr și bere fără alcool (crește la 19%), TVA-ul pentru vânzarea de locuințe (5%), creșterea accizei la țigări, scăderea plafonului pentru facilități fiscale în construcții, agricultură și industria alimentară, scăderea plafonului la PFA și revizuirea unor deduceri sunt măsurile rămase neschimbate față de forma actualizată a Ordonanței.

Proiectul poate fi accesat aici.

CITEȘTE ȘI: A fost publicat proiectul de modificare a Codului Fiscal: Creşte TVA-ul pentru băuturile cu zahăr și HoReCa, se majorează accizele pentru alcool

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


 • … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: mainnews.ro/modificarile-finale-aduse-codului-fiscal-ordonanta-pe-ordinea-de-zi-a-guvernului-ciuca-asiguram-mediului-de-afaceri-predictibilitate/ […]

 • … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/modificarile-finale-aduse-codului-fiscal-ordonanta-pe-ordinea-de-zi-a-guvernului-ciuca-asiguram-mediului-de-afaceri-predictibilitate/ […]

 • … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: mainnews.ro/modificarile-finale-aduse-codului-fiscal-ordonanta-pe-ordinea-de-zi-a-guvernului-ciuca-asiguram-mediului-de-afaceri-predictibilitate/ […]

 • … [Trackback]

  […] Here you will find 73952 additional Information on that Topic: mainnews.ro/modificarile-finale-aduse-codului-fiscal-ordonanta-pe-ordinea-de-zi-a-guvernului-ciuca-asiguram-mediului-de-afaceri-predictibilitate/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW