Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Modificările aduse OUG 114 prin asumarea răspunderii Guvernului, declarată neconstituțională de judecătorii CCR

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 12 februarie 2020 Etichete: , , , , ,

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea de neconstituționalitate făcută de PSD în ceea ce privește angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea OUG 114, referitoare la unele măsuri fiscal-bugetare.

CCR dă astfel câștig de cauză președintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, și constată că angajarea răspunderii de către Guvern pe proiectul de lege care modifică ordonanța de urgență nr. 114/2018 este neconstituțională.

Social-democrații au sesizat CCR, în decembrie, după ce Guvernul condus de Ludovic Orban și-a asumat răspunderea pe proiectul de lege care modifică OUG 114, cunoscută și ca “ordonanța lăcomiei”.

Sesizarea vizează atât forma proiectului de modificare (faptul că există deja un proiect de aprobare a OUG 114 în procedură legislativă), cât și fondul proiectului (interzicerea cumulului pensiei cu salariul)”, se arată în comunicatul PSD.

Social- democrații consideră că asumarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege care este pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituțională, astfel Executivul are obligația de a lăsa Parlamentul să se pronunțe.

De asemenea, PSD susține că angajarea răspunderii Guvernului nu se poate face pe un proiect de lege care să modifice mai multe legi în vigoare.

Pe de altă parte, autorii sesizării menționează că sunt de acord cu interzicerea acumularea pensiei cu salariul, dar aceasta să se facă după o analiză pe domenii astfel încât să nu se formeze dezechilibre pe piața forței de muncă.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW