Modificări în Codul Fiscal. Noi obligații pentru prestatorii de servicii de plată
Președintele României a promulgat astăzi noua lege care aduce modificări în Codul Fiscal. Prestatorii de servicii vor fi supuși unor noi obligații, iar baza de impozitare a TVA ar putea suferi ajustări în cazul reducerilor de preț acordate după livrarea bunurilor sau serviciilor, chiar și atunci când acestea nu sunt oferite direct clienților.
Președintele a promulgat legea care impune noi obligații pentru furnizorii de servicii de plată, inclusiv păstrarea înregistrărilor privind plăţile transfrontaliere şi beneficiarii acestora, precum şi furnizarea acestor înregistrări autorităţilor fiscale.
Ajustarea bazei de impozitare TVA
Actul introduce posibilitatea ajustării bazei de impozitare a TVA pentru reducerile de preţ acordate după efectuarea livrărilor de bunuri sau furnizarea de servicii, chiar şi atunci când acestea nu sunt oferite direct clienţilor.
Mai mult, prin excepție, „dacă reducerile de preţ nu sunt acordate direct clientului, furnizorii de bunuri şi/sau prestatorii de servicii trebuie să emită pentru fiecare perioadă fiscală un document centralizator în vederea ajustării bazei de impozitare”, se mai arată în legea citată.
Termenele de depunere a declarațiilor, reiterare
Noua lege aduce clarificări importante referitoare la termenele de depunere a declarațiilor pentru regimurile speciale. Se stabilește explicit ultima zi a fiecărei luni pentru depunerea acestor declarații, chiar și în cazul în care este o zi nelucrătoare. În versiunea actuală a Codului Fiscal, termenul limită pentru depunerea acestor declarații este până la sfârșitul lunii următoare după încheierea perioadei fiscale respective.
De asemenea, noua lege impune furnizorilor de servicii de plată obligația de a ține evidența plăților transfrontaliere și a beneficiarilor acestora, precum și de a pune la dispoziția autorităților fiscale aceste date.
Prestatorii de servicii de plată sunt obligaţi să păstreze evidenţe ale beneficiarilor plăţilor şi ale plăţilor în legătură cu serviciile de plată pe care le prestează pentru fiecare trimestru calendaristic, pentru a permite organelor fiscale competente să efectueze controale privind livrările de bunuri şi prestările de servicii care se consideră că au loc în România, în vederea atingerii obiectivului de combatere a fraudei în domeniul TVA”, se arată în document, iar obligația este aplicată numai serviciilor de plată prestate în ceea ce privește plățile transfrontaliere.
O plată este considerată transfrontalieră atunci când plătitorul este într-un stat membru, iar beneficiarul este în alt stat membru sau în afara UE, potrivit sursei citate.
Pentru prestatorii de servicii de plată, obligația se aplică atunci când într-un trimestru calendaristic sunt efectuate peste 25 de plăți transfrontaliere către același beneficiar. Numărul de plăți este calculat pentru fiecare stat membru și fiecare element de identificare.
În conformitate cu noul act normativ, se instituie reglementări similare pentru accizele aplicate producției de gaze naturale utilizate în scopuri tehnologice, similar cu cele existente pentru energia electrică.
Legea prezentată va intra în vigoare la trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii