Thursday, August 18, 2022
Jurnalism corect


Modificarea legilor justiției – Ministerul Justiţiei va solicita avize GRECO și Comisiei de la Veneția

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 18 ianuarie 2021 Etichete: ,

Ministerul Justiției anunță că va solicita avize GRECO și Comisiei de la Veneția privind aspecte esențiale cuprinde în proiectul de modificare a legilor justiției. Proiectul este în dezbatere publică până la finalul lunii ianuarie.

Astfel, în intervalul 19-21 ianuarie vor avea loc consultări și întâlniri, iar în perioada 22-31 ianuarie se vor analiza propunerile și se va realiza revizuirea proiectelor, dacă este cazul. Ulterior, Ministerul Justiţiei va transmite proiectul de lege către CSM pentru aviz.

„Ministerul Justiției este deschis pentru consultări și consideră esențial pentru bunul mers al procesului legislativ ca toate instituțiile care au competențe în justiție, CSM, Ministerul Public, instanțe și parchete, organizații profesionale ale magistraților, magistrați în mod individual, mediul academic, profesiile juridice, personalul de specialitate din instanțe și parchete, organizații neguvernamentale să exprime propuneri care ar putea fi incluse în textele proiectelor.

Ministrul Justiției intenționează să solicite din partea GRECO și Comisiei de la Veneția avize cu privire la unele dintre aspectele esențiale cuprinse în noile proiecte de modificare a legilor justiției, astfel încât acestea să corespundă exigențelor privind funcționarea justiției învederate prin rapoartele și avizele anterioare”, transmite Ministerul Justiţiei.

Potrivit proiectului pus în dezbatere, preşedintele ar urma să primească, din nou, dreptul de a refuza ori de câte ori vrea numirea șefilor la marile parchete – DNA, DIICOT și Parchetul General. Nu în ultimul rând, este prevăzută reducerea vechimii pentru intrarea în DNA și DIICOT. Din cauza modificării anterioare, lipsa de personal în cele două structuri s-a accentuat.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com