Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Modificarea Codului fiscal. Măsurile care intră în vigoare de la 1 august / Scumpiri la țigări, alcool, băuturi cu zahăr

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 1 august 2022

Creșterea accizelor la țigări, băuturile cu zahăr și cele alcoolice, modificarea taxelor pentru veniturile obținute din jocurile de noroc și modificarea valorii impozitului pentru contractele part-time sunt principalele modificări ce vor intra în vigoare de luni, 1 august.

Pe 15 iulie, Guvernul a adoptat modificările aduse Codului fiscal, pe care ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, le-a catalogat „o ajustare echilibrată între nevoia de a sprijini economia și cetățenii și a proteja capitalul și veniturile salariaților”.

Tot atunci, ministrul preciza că o parte dintre măsuri vor intra în vigoare la 1 august, iar cele precum impozitarea domeniului HoReCa de la 1 ianuarie 2023.

Printre măsurile care au intrat în vigoare de la 1 august se numără creșterea accizei la tutun și la băuturile alcoolice. Concret, în cazul țigărilor, acciza a fost majorată la 60 de bani/pachet.

TVA-ul la băuturile cu zahăr, categorie unde intră și berea fără alcool, a fost majorat de la 9% la 19%.

Totodată, de la 1 august au intrat în vigoare și modificările legate de impozitul plătit de cei care obțin câștiguri din jocurile de noroc, după următorul tabel:

Persoanele cu contracte part-time ar urma să plătească aceleași contribuții ca în cazul în care obțineau salariu minim pe economie.

Excepţii vor face elevii/studenţii până în 26 de ani, persoana care urmează o formă de ucenicie, pensionarul care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parţial sau întreg și valoarea cumulată din salarii depăşeste salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilităţi.

În plus, pentru agricultură și construcții a fost scăzut plafonul pentru facilitățile fiscale, de la 30.000 de lei, la 10.000 de lei.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW