Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Modificare în Sănătate: Pacienții vor avea acces la decontările făcute de CNAS în numele lor

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 4 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Proiectul de lege prin care cei care au asigurare de sănătate vor avea acces la toate decontările făcute de CNAS, a fost adoptat în Parlament. 

„La cerere, casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă persoana asigurată, comunică în termen de 45 de zile persoanei lista cu serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care a beneficiat persoana asigurată în anul precedent, decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat, precum şi a datei efectuării/eliberării acestora”, se arată în proiectul de lege.

Camera Deputaților este for decizional. Inițial proiectul de act normativa fost respins în Senat. Legea urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, abia apoi fiin publicată în Monitorul Oficial

Proiectul de lege a fost elaborat de deputatul USR Tudor Pop.

„Victorie în Parlament!

Astăzi am făcut un pas mai departe spre ceea ce ne dorim de la sistemul de sănătate: respect și mai multă putere pentru pacient. De data asta e vorba despre puterea asiguraților de a verifica ce anume și cât se decontează de către CNAS în numele lor.

Pe 29 noiembrie 2017 am depus alături de Dan Barna și Cristian Ghinea, o propunere legislativă care deschide un front de luptă impotriva coruptiei din sistemul de asigurari de sanatate, oferind asiguraților acces la absolut toate cheltuielile decontate in numele lor. Practic, fiecare asigurat să poată suprapune raportul de cheltuieli de la CNAS peste serviciile medicale oferite în realitate – ceea ce în alte democrații e o banalitate. Astfel, asigurații vor putea vedea exact ce decontări s-au făcut în numele lor și pot reclama posibile fraude făcute în numele lor.

Înainte de această inițiativă, accesul era foarte greoi și extrem de limitat, asigurații primind rapoarte doar pentru serviciile medicale oferite. Actuala propunere cuprinde lista extinsă: servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat , precum și a datei efectuării/eliberării acestora.

Cu votul de azi acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă uriașă cu decontările fictive. Și cu faptul că zeci de milioane de lei se duc în buzunarele Mafiei din Sănătate și nu pe îngrijirea pacienților. Mi-aș fi dorit foarte mult să păstrăm în proiect opțiunea ca fiecare asigurat să primească și o scrisoare anuală cu totalitatea cheltuielilor, așa cum este de pildă în Austria. Este cea mai eficientă cale, dar mi-au fost aduse ca argumente costurile mari și incapacitatea administrativă de a face acest lucru.

Rămân însă disponibile celelalate două opțiuni de verificare: la cerere și prin consultarea Dosarului Electronic de Sănătate. Voi urmări mai departe implementarea acestui proiect, în așa fel încât toți asigurații din Sănătate să aibă acces necondiționat la totalitatea decontărilor efectuate în numele lor.

Mulțumesc celor care ne-au susținut în acest demers: Observatorul Român de Sănptate, colegul meu Radu Mihaiu și celor două doamne minunate de la Dăruiește Viață, Carmen Uscatu  și Oana Gheorghiu care au semnalat public această oportunitate în primăvara lui 2017″, a scris deputatul USR, Tudor Pop, pe pagina sa de Facebook.

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW