Thursday, October 6, 2022
Jurnalism corect


MO: PSD nu primește banii cheltuiți în campania pentru alegerile europarlamentare

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 29 august 2019 Etichete: , , , ,

PSD nu va primi banii cheltuiți în campania pentru alegerile europarlamentare, potrivit unei decizii publicate, marți, în Monitorul Oficial. Autoritatea Electorală Permanentă a decis să nu ramburseze cei 3,38 milioane de lei ceruți de partid.

„Având în vedere că cererea de rambursare nu a fost depusă cu respectarea Legii privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, cu modificările ulterioare, a fost invalidată suma de 3 380 634,03 lei corespunzătoare documentelor justificative depuse pentru cheltuielile electorale efectuate”, se arată într-un raport privind verificarea legalității veniturilor și cheltuielilor electorale ale PSD din timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare din mai.

Conform datelor AEP, există o diferență de „15 112 lei între cuantumul cheltuielilor din raportul detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale și cel rezultat în urma verificărilor provine din contravaloarea unei facturi storno.  Poșta Română nu trebuia să vireze banii în contul de activitate curentă al PSD”.

PSD a cerut decontarea a 3,38 milioane de lei

PSD a cerut decontarea sumei de 3 380 634 lei cheltuită în campania pentru alegerile din mai.

„Conform cererii de rambursare a cheltuielilor electorale depuse de către mandatarul financiar coordonator, cuantumul chetuielilor electorale solicitate în vederea rambursării este de 3 386 634 lri, iar conform documentelor justificative cuantumul acestora este de 3 380 634 lei”, se mai arată în raport.

Rezultă astfel o diferență de 6 000 lei între suma solicitată de către PSD și cea la care are dreptul, conform documentelor justificative. Trezorierul a explicat că această sumă a fost inclusă în cererea de rambursare din greșeală

„Rezultă o diferență de 6 000 lei între suma solicitată de către PSD în cererea de rambursare și cea la care ar avea dreptul a fi rambursată, conform documentelor justificative, formațiunea politică, prin mandatarul financiar coordonator, a explicat faptul că suma de 6 000 lei a fost inclusă în mod eronat în cererea de rambursare”, conform AEP.

Potrivit Europa Liberă, Mircea Drăghici este cel care a semnat, pe 26 iunie, actele pentru rambursarea sumelor în calitate de reprezentant legal, nu în cea de trezorier. Potrivit acelorași surse, PSD a trimis un alt document către AEP în care anunța că reprezentantul legal la acea dată era Viorica Dăncilă.

Banii cheltuiți de PSD în campanie

Contribuțiile electorale au fost în cuantum total de 3 472 749 lei astfel:

-1 618 245 lei contribuții provenite din venituri proprii

-1 854 404 lei contribuții provenite din împrumuturi

-28 000 000 lei din transferuri ale sumelor de bani provenite din venituri obținute

Cheltuielile electorale au fost în cuantum de 30 286 043 lei astfel:

3 380 634 lei cheltuieli aferente provenite din finanțare privată și 26 890 306 lei cheltuieli aferente veniturilor provenite din finanțarea publică.

Potrivit cifrelor furnizate de AEP, Partidul Social Democrat a primit în luna august cea mai mare subvenție de la bugetul de stat, adică 11 milioane de lei din totalul de 20 de milioane de lei acordate sub formă de subvenție către PSD, PNL, USR, ALDE, PMP și UNPR.

Toate celelalte partide care au solicitat rambursarea sumelor cheltuiți în campania de dinaintea alegerilor europarlamentare au primit banii de la AEP

 

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com