Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Mizele politice ale scandalului generat de votul Elenei Lasconi la referendumul pentru familie – ANALIZĂ

By Redactia , in Stirile zilei , at 6 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Spațiul public a fost acaparat în ultimele zile de conflictul dintre Elena Lasconi, primarul municipiului Câmpulung Muscel, și fiica sa, Oana Lasconi. Fosta jurnalistă, retrasă recent din fruntea listei USR la alegerile parlamentare, a dezvăluit în cadrul emisiunii „Insider politic”, difuzată sâmbătă, 4 octombrie, la Prima TV,  faptul că a votat „DA” la referendumul pentru familia tradiţională din anul 2018, suținând astfel că „nu are nimic împotriva persoanelor de același sex, dar nu vede de ce ar milita pentru căsătoria dintre persoanele de același sex”.

„Această discriminare jegoasă nu are loc în familia mea”, a fost replica Oanei Lasconi, fiica edilului din Câmpulung, aceasta menţionând că nu îşi mai susține mama din niciun punct de vedere.  Tânăra se declară membru al comunităţii LGBTQ+ „ anticapitalistă transilvăneană, socialistă, o vetarană a gaming-ului, cântăreață amatoare și scriitor în devenire”. Fiica Elenei Lasconi a dezvăluit în 2018 pentru Libertatea că a început studii la trei facultăți diferite – Facultatea de Științe Politice, Facultatea de Drept și Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, cu o specializare în literatura rusă – însă nu a finalizat niciuna dintre acestea, potrivit informaţiilor din spaţiul public.

Contactat de  Main News cu privire la scandal, psihologul Radu Leca a lăsat de înţeles că tema ar avea un scop politic.

„Nu avem de-a face cu un subiect sensibil, ci profund european. Din secunda doi în care structurile LGBTQ au fost recunoscute la nivel internațional, orice altă formă, chiar și de natură psiho-emoțională îndreptată către recunoașterea lor este inutilă. Conflictul este mai mult în spațiul media, decât unul emoțional. Conflictul a debutat în social media, dar a fost gândit în prealabil. Ulterior, partidul din care făcea parte a decis cumva îndepartearea ei din majoritatea structurilor. Deci, nu avem de-a face cu un conflict psiho-emoțional între generații, ci cu un scenariu excepţional de bine gândit. Vor fi repercusiuni în 60 de zile ce o vor propulsa pe doamna Lasconi într-o zonă nouă. Vom vedea împreună ce se va întâmpla. Am o opinie, însă nu vreau să o dezvălui momentan.

(..) Eu personal, nu știu clar ce se află în spate, dar nu am cum să nu gândesc. Nu știu cine se lansează înainte de 2024 în alegeri: doamna Lasconi sau fiica ei? Pentru mine este foarte greu să accept ideea unei impuneri, mai ales că este 100% inexistentă, doar de ochii lumii. Doar cei slabi cognitiv pot crede ca e reală.”, a declarat specialistul.

De cealaltă parte, politologul Cristian Pîrvulescu consideră că declaraţia edilului a fost necalculată.

„E greu de spus dacă impactul asupra electoratului Câmpulung Muscel e mare sau nu, dar va fi un impact. E de presupus că în Câmpulung electoratul e mai mult conservator și nu va exista un cost politic, dar totuși retragerea sprijinului USR ar putea avea un impact mare. Este evident că Lasconi nu a masurat acest impact pentru că altfel nu ar fi făcut aceste declarații. A vorbit din ipostaza unui jurnalist care a stat de vorbă cu un alt jurnalist si nu a făcut decât să agraveze situația. USR a încercat să închidă această dispută, care nu este legată doar de declarațiile ei, ci și de atacul unui alt coleg politic, Clotilde Armand. Spera că va fi doar o furtuna într-un pahar cu apă”, susţine analistul, menţionând că sunt slabe şanse ca edilul să atragp electorat de la PSD sau AUR.

Specialistul menţionează că atitudinea fiicei Elenei Lasconi i-ar putea crea probleme în carieră edilului.

„A fost pur și simplu revoltată de declarațiile homofobe ale mamei pe care le-a interpretat ca fiind adresate fiicei. Nu o interesează România, nu vrea carieră politică, ea este în Franța oricum. Dar, a vrut să îi pericleteze cariera politică mamei sale, iar declarația fiicei a avut un rol foarte important pentru că a agravat foarte mult situația. Fiica își acuză mama de ipocrizie și minciună, iar cuvintele pe care le folosește sunt foarte dure. Este o problemă pe care doamna Lasconi s-ar putea să o gestioneze cu dificultate la Câmpulung pentru că acolo se pune întrebarea „De ce are fiica într-o asemnea situație?”. S-ar putea ca și cariera politică a doamnei Lasconi să se fi încheiat. Depinde de ea ce va face pe viitor”, spune Pîrvulescu.

Referitor la modul în care e afectat USR, consultantul în comunicare politică Adi Zăbavă a menţionat că partidul a intrat într-o criză: „USR își vede dată peste cap strategia pe care o avea pentru alegerile europarlamentare și e evident, inclusiv din reacția președintelui său, că subiectul Lasconi a generat o criză pentru partid. Poziționarea sa în fruntea listei de candidați ai USR avea ca obiectiv maximizarea rezultatului partidului, Elena Lasconi funcționând ca o „remorcă” electorală. Odată dispărută, USR e nevoit să-și găsească o nouă busolă sau cel puțin să-și regândească planul inițial. Mă îndoiesc că USR e confortabil acum cu faptul că Dan Barna ar urma acum să deschidă lista candidaților partidului pentru Parlamentul European.”

FOTO: USR

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW