Sunday, September 25, 2022
Jurnalism corect


Miza războiului purtat de primari cu Guvernul: miliarde de lei contra milioane de voturi. Cum i-a păcălit Guvernul până acum de trei ori

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 21 iunie 2019 Etichete: , , ,

Primarii și Guvernul se află de la începutul acestui an într-un conflict continuu, după ce primii și-au dat seama că au fost păcăliți de mai multe ori. Edilii acuză Executivul că i-a “escrocat” cu mai multe miliarde de lei.  Cum a fost posibil acest lucru? Guvernul a transferat mai multe responsabilități către primării, dar fără a le da și sursa financiară necesară.

Asociațiile primarilor susțin că bugetele locale au pierdut anul trecut aproape șapte miliarde de lei. Gaura a apărut după ce impozitul pe venit a fost redus de la 16% la 10%, iar sumele pierdute nu au mai fost primite la rectificarea bugetară, așa cum primiseră asigurări din partea Guvernului. A fost primul semnal de alarmă pentru primari că Guvernul nu își respectă promisiunile.

La începutul acestui an, primarii au cerut să crească procentul pe care îl primesc din sumele colectate din impozitul pe venit. Până în 2019, ei primeau 41,75% din impozitul pe venit, dar ei au cerut ca procentul să crească la 60%. Procentul acoperă, din ce spun primarii, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România, dar și celelalte structuri asociative au subliniat că acesta este nivelul minim de finanțare cu care pot funcționa primăriile din România.

Prima păcăleală primită de primari în 2019

În timpul negocierilor pentru bugetul pentru acest an, primarii au semnat un document cu ministrul Teodorovici. Documentul prevedea stabilirea unui mecanism de repartizare a impozitului pe venit și a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pentru asigurarea unui buget de funcționare anual pentru fiecare unitate administrativ teritorială. Promisiunea ministrului de Finanțe era ca bugetul să fie de minim 1.200 de lei/locuitor la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor. Acest document a luat pentru o perioadă presiunea de pe Guvern, care a trecut ușor bugetul prin Parlament. Singurii care nu au avut încredere și au criticat bugetul pe 2019 au fost cei de la Asociația Municipiilor. Cei de la Asociația Comunelor și Asociația Orașelor au tăcut, având în mână documentul semnat cu ministrul Teodorovici.

Surpriza a apărut la votarea bugetului de stat. Datele din document au fost schimbate semnificativ, fără ca primarii să fie anunțați. În loc de 1.200 de lei/locuitor la comune, a apărut 1000 de lei/locuitor. Suma de 1.200 a dispărut din dreptul orașelor și municipiilor.

A doua păcăleală pentru primari

Pierderea pentru bugetele locale avea să fie însă și mai mare după votarea bugetului. La recomandarea lui Darius Vâlcov, mai multe cheltuieili legate de asistența socială au fost transferate către teritoriu. Miliarde de lei care urmează să fie plătite primării, fără ca Guvernul să mai trimită vreun leu.

Primarii au reacționat, spunând că nu pot primi doar obligații fără să primească și sursa financiară. La trei luni după ce bugetul a intrat în funcțiune, s-a ajuns la situația ca mai multe primării să nu mai plăti bursele elevilor. Criza financiară a primăriilor este gravă, Robert Negoiță și Gabriela Firea vorbind deschis despre posibilitatea falimentului.

În discuțiile din ultima perioada, primarii de comune, orașe și municipii au cerut insistent ca acest tip de cheltuieli să revină la nivel central, la Ministerul Muncii. Aceasta este principala lor solicitare pentru bugetul din 2020. Pentru a acoperi acest tip de cheltuială impusă de la centru, multe primării au renunțat la investiții.

Guvernul i-a păcălit și a treia oară pe primari

Anul 2019 a fost unul special și din perspectiva bugetului. Guvernul a întârziat trei luni cu proiectul de buget, legea intrând în vigoare abia în luna aprilie. Astfel, în ianuarie, februarie și martie, autoritățile locale au funcționat pe baza bugetului din 2018. Problema a fost însă că procentul din impozitul pe venit era de 41,75% și nu de 60%, așa cum prevede noul buget.

Astfel, primarii au avut încasări mai mici, mai mulți bani rămânând la nivel central. În această situație, primarii de comune și orașe s-au întâlnit de urgență cu ministrul Teodorovici. Acesta le-a promis că vor primi diferența pierdută în primele trei luni la rectificarea bugetară. Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu primarii de municipiu la Guvern și le-a făcut o promisiune similară. Între cele două părți nu s-a semnat însă vreun document, iar reprezentanții Guvernului nu au explicat de unde vor tăia miliardele care vor trebui să ajungă în bugetele locale.

Voturile sunt importante pentru Guvern, încep din nou promisiunile

Problema Guvernului este că în 2020 este un an electoral important, iar primarii au un rol foarte important în obținerea voturilor. Edilii, în special cei de la PSD, au amenințat că nu se vor mai implica în campania pentru parlamentare, dacă Executivul nu le îndeplinește dorințele. Cei mai mulți susțin că nu au bani pentru investiții, ceea ce nemulțumește electoratul.

Asociația Comunelor reprezintă aproape jumătate din electorat, peste 9 milioane de oameni trăind în mediul rural. Fără banii de la Guvern pe primele trei luni care urmează să vină la rectificarea bugetară, multe primării ar intra în insolvență. Situația nu este mai bună nici la nivelul primăriilor de orașe sau de municipiu. În aceste condiții, Guvernul trebuie să găsească rapid miliarde de lei cu care să acopere golul lăsat în bugetele locale. O altă soluție, este să transfere din nou anumite cheltuieli sociale la Guvern, eliberând astfel primarii de această responsabilitate.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW