Wednesday, December 7, 2022
Jurnalism corect


Mitropolitul Moldovei și Bucovinei: Biserica se poate organiza eficient. Cum un curier poate livra cele necesare, la fel şi un preot poate oferi o pâine sfinţită

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 15 aprilie 2020 Etichete: , ,

ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei susține că atât timp cât autoritățile au încredere în administratorii piețelor și în patronii de magazine alimentare, lăsând oamenii să meargă la cumpărături, ar trebui ca și în Biserică să aibă încredere, lăsându-i pe credincioși să meargă la slujba de Înviere „măcar pentru un minut”.

„Este bine că autoritățile au încredere în administratorii piețelor și în patronii de magazine alimentare sau de farmacii, dar credem că și Biserica se poate organiza eficient, cu simț de răspundere. A dovedit-o chiar în această perioadă, asigurând prin voluntari distribuirea de pachete și ajutoare celor aflați în nevoie. Cum un curier poate livra cele necesare unei familii, obiecte sau alimente, la fel credem că și un preot sau un voluntar, respectând regulile de distanțare, pot oferi o pâine sfințită ambalată și pot aprinde lumânarea celui din fața lor. Cum o persoană poate merge la lucru, la piață sau la farmacie de mai multe ori pe săptămână, aceeași persoană ar putea veni de Paști, pentru un minut, în fața Bisericii sale sau la cimitir, pentru a aprinde o lumânare. E greu de înțeles de ce acest lucru n-ar fi posibil.

Ne rugăm Domnului să binecuvinteze pe toți, să le dăruiască sănătate și înțelepciune și să nu li se știrbească din bucuria Învierii! Noi le vom purta pe toate așa cum ne sunt rânduite. Când Hristos e pe Cruce, noi unde am putea fi?“, spune ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei susține că Biserica a respectat toate regulile impuse de autorități de la începutul pandemiei de coronavirus și cere ca preoții să fie lăsați să le dea ei Lumina Sfântă credincioșilor, în loc de polițiști, așa cum a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

„Este o situație grea pentru Țară și pentru Biserică. Am înțeles, încă de la început, să sprijinim eforturile care se fac în lupta cu această epidemie. Ne-am implicat cu resurse umane, materiale, cu mesaje de încurajare și, așa cum se cuvine, cu rugăciune, post și pocăință. Ne-am alăturat apelurilor autorităților și am îndemnat credincioșii să respecte cu maximă strictețe regulile stabilite pentru combaterea răspândirii noului coronavirus. Ne-a durut atunci când credincioșii nu au avut posibilitatea să participe la slujbe măcar într-un număr limitat, în aer liber, respectând distanțarea socială. E greu, foarte greu, de asemenea, de purtat pentru arhierei și preoți faptul că mulți credincioși nu au mai putut să se spovedească sau să se împărtășească în acest post.

Înțelegem și faptul că nu pentru toți nevoile sufletești sunt la fel de mari ca nevoile trupești. Acum, când se apropie Sfintele Paști, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, cerem să se permită a oferi creștinilor măcar o mică mângâiere: o pâine sfințită și o lumânare aprinsă, în condiții de respectare cu strictețe a măsurilor luate în aceste vremuri de epidemie.”, transmite ÎPS Teofan, Mitropolitul Modolvei şi Bucovinei.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW