Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Mită la Bacalaureat: concert de muzică populară și 3000 de euro/Fostul inspector școlar general din Mureș, urmărit penal

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 3 august 2023 Etichete: , , , , , ,

Procurorii anticorupție au încept urmărirea penală  faţă de Păşcan Sabin Gavril, fost inspector general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş. Potrivit DNA, el este bănuit de luare de mită şi instigare la abuz în serviciu, după ce ar fi intervenit în favoarea unui candidat pentru a promova o probă la examenul de Bacalaureat 2022, transmite DNA. 

Potrivit sursei citate, inspectorul general şcolar ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 3.000 euro pentru a ajuta un absolvent de liceu să promoveze examenul maturității. Într-un alt caz, fostul inspectorul școlar general al județului Mureș ar fi cerut o „altfel” de mită: melodii populare, cântate de părinții unui candidat la Bacalaureat.

„În data de 14 martie 2023, suspectul Păşcan Sabin Gavril, după ce ar fi aprobat transferul unui şcolar de la o unitate de învăţământ la alta, ar fi pretins părinţilor acestuia (solişti de muzică populară) susţinerea unui moment artistic, cu titlu gratuit, la un eveniment organizat de către suspect cu ocazia sărbătorilor pascale, lucru acceptat de către aceştia. Ulterior, momentul artistic respectiv ar fi fost susţinut, tot cu titlu gratuit, de către o colegă a celor doi soţi”, precizează DNA.

Potrivit DNA, în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.  Persoana care a remis suspectului, cu titlu de mită, suma de 3.000 euro a încheiat cu procurorii anticorupţie, în data de 28 iulie 2023, un acord de recunoaştere a vinovăţiei, acesta fiind de acord cu încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate respectiv 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare cu suspendare.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii