Sunday, November 3, 2024
Jurnalism corect


Mircea Geoană pune la îndoială dreptul la avort: „Trebuie să fie ultima soluție în situații extrem de severe”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 octombrie 2024

Poziție scandaloasă adoptată de Mircea Geoană în privința dreptului femeilor la avort. Întrebat marți despre acest subiect, candidatul la președinția României a declarat că ar trebui să reprezinte o soluție doar în situații extrem de grave.

„O conversație autentică, care să conducă la o societate mai puțin divizată, trebuie făcută după campanie. Demografic, suntem pe o pantă extrem de periculoasă pentru existența națiunii române. Orice putem face să stimulăm natalitatea (…) trebuie să educăm tinerele fete care rămân însărcinate, să creăm condițiile să nu aleagă să facă avort. (…) Există situații extreme în care avortul e singura soluție, dar trebuie să fie ultima soluție în situații extrem de severe. Dreptul femeilor de a avea cuvântul cu privire la viața lor e normal. E ultima și ultima soluție, din păcate la noi e prima soluția, și acest lucru trebuie combătut și prine ducație, sprijin material și social, inclusiv prin încercarea de a respecta mai mult femeile”, a declarat Mircea Geoană, potrivit G4Media.ro.

Peste 80% dintre unităţile medicale publice din România nu oferă servicii de avort sau nu pot fi contactate, arată un studiu realizat recent de Asociația Moașelor. Potrivit cercetării, în România, din 176 de unităţi medicale publice care figurează cu secţii de obstetrică-ginecologie, doar 7 unităţi furnizează ori avort medicamentos, ori chirurgical în acord cu recomandările din ghidurile medicale, prospectele farmaceutice şi legislaţia naţională iar, din 783 de unităţi medicale private (clinici şi spitale), doar 3 unităţi oferă ambele tipuri de servicii de întrerupere a sarcinii conform ghidurilor, prospectului şi legislaţiei naţionale. Nicio unitate publică nu oferă ambele tipuri de avort.

Avortul poate costa până la 1.000 de euro

În România, limita maximă legală pentru avort chirurgical este de 14 săptămâni, iar pentru avort medicamentos recomandările din ghidurile medicale, coroborate cu cele din prospectele farmaceutice prevăd limita de 9 săptămâni.

Preţul unui avort medicamentos poate ajunge până la 1.800 de lei, iar cel al unui avort chirurgical până la 4.800 de lei. Singurele proceduri acoperite de sistemul naţional de asigurări medicale sunt avorturile în desfăşurare şi îngrijirile pentru iminenţa de avort. În raport se arată că, inclusiv în cazul în care o victimă a agresiunii sexuale are nevoie de servicii medicale de întrerupere a sarcinii, acestea vor fi furnizate contra cost.

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW