Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Mircea Geoană: Har Domnului că suntem în NATO. Românii pot să stea liniștiți

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 4 martie 2023

„Har Domnului că suntem în NATO”, a spus Secretarul General Adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, invitat la emisiunea Insider Politic de la Prima TV. Așadar, Geoană a dat asigurări că NATO ar interveni în România în eventualitatea unui atac al Federației Ruse. „Acest faimos şi puternic Articol 5 este valabil şi este activ”, a argumentat numărul 2 din Alianță.

„Trebuie să spunem şi un alt lucru despre războaiele pe care noi le ţinem minte prin arhive, sau bunicii şi străbunicii noştri chiar le-au şi trăit, săracii de ei, har Domnului că suntem în NATO, pentru că acest lucru nu se mai întâmplă pe teritoriul României, pentru că asta este frumuseţea de a fi în NATO”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO, citat de News.ro.

Mircea Geoană le-a transmis românilor să „fie liniștiți” în eventualitatea redusă a unui atac al Federației Ruse în România.

„Chiar şi în formule de iraţionalitate strategică nu vedem Federaţia Rusă având o intenţie şi capacitatea de a ataca ţările NATO (…) Acest faimos şi puternic articol 5 este valabil şi este activ (….) România are o valoare strategică excepţional de importantă pentru noi. De aceea românii pot să fie liniştiţi. Suntem aici să apărăm, Articolul 5 este real şi este cel mai mare factor de descurajare împotriva agresiunii”, a mai argumentat Geoană.

Întrebat despre situația din Ucraina, Geoană a precizat că „nu sunt văzute condiţii politice pentru a se ajunge la masa negocierilor”, cât și că NATO se așteaptă la un conflict de durată.

„Va fi un război care va continua cu o intensitate probabil sporită odată cu venirea primăverii. Este o ciclicitate a anotimpurilor care influenţează războiul şi nu este prima dată când iarna creează condiţii pentru o parte puţin mai lentă (…) Astăzi nu vedem condiţii politice pentru ca cele două părţi să ajungă la masa negocierilor. De obicei, războaiele se concluzionează la masa negocierilor”, a mai spus numărul 2 din NATO.

Mircea Geoană a mai transmis că Federația Rusă „nu are nici capacitatea şi nici intenţia de a începe un război cu NATO”, precizând că ruşii „de-abia se descurcă în Ucraina”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW