Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Mircea Geoană exclude o intervenție NATO în Ucraina: Acest lucru este extrem de periculos şi trebuie evitat

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 17 martie 2022

NATO nu va interveni în Ucraina pentru că asta ar însemna declanșarea unui război cu Federația Rusă, a subliniat miercuri, 17 martie, secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, într-o conferință de presă. 

„Din partea NATO, responsabilitatea principală este de a ne proteja teritoriul şi aliaţii, dar avem şi o responsabilitate ca acest război cumplit din Ucraina să nu se transforme într-un conflict şi mai mare între NATO şi Federaţia Rusă, între două blocuri nucleare. (…) Repet, nu NATO ca organizaţie atât de mult, dar ţări din NATO, în mod sustenabil şi în mod extrem de alert, sprijinim Ucraina să poată să-şi apere libertatea în condiţii militare, financiare, umanitare cât mai bune. Dar ideea de a interveni militar împotriva Federaţiei Ruse înseamnă de fapt declanşarea unui război între NATO şi Federaţia Rusă. Acest lucru este extrem de periculos şi trebuie evitat”, a declarat Mircea Geoană.

În același timp, Geoană a oferit asigurări că acumularea de trupe NATO pe flancul estic al Alianței reprezintă un demers de descurajare, iar nu pregătiri pentru o confruntare directă cu Federația Rusă.

„De aceea vreau să sigur pe toată lumea că NATO, când îşi întăreşte postura de descurajare pe Flancul Estic, inclusiv în România, nu sunt semnale de conflict iminent cu Federaţia Rusă, sunt semnale clare de descurajare la adresa Federaţiei Ruse”, a menționat Mircea Geoană.

Geonă: Nu anticipăm riscuri pentru statele membre

Pe de altă parte, secretarul general adjunct al NATO a transmis că nu există motive de îngrijorare pentru cetățenii din statele membre ale Alianței.

„Cu peste 75% din forţele ruse blocate în Ucraina, şi suferind pierderi masive, nu anticipăm riscuri la adresa securităţii statelor aliate. Vom continua, bineînţeles, să fim vigilenţi, inclusiv pentru a evita riscuri de escaladare a conflictului, dacă nu prin intenţie, prin incidente sau accidente”, a susținut Mircea Geoană.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW