Wednesday, January 19, 2022
Jurnalism corect


Minorele, cele mai expuse traficului de persoane/ Cum sunt racolate victimele

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 16 august 2019 Etichete: ,

Potrivit unei analize a Agenției Naționaleîmpotriva Traficului de Persoane, majoritatea victimelor grupărilor traficului de persoane sunt minore, în 80 % dintre dosarele de anul trecut victimele fiind exploatate sexual. Fetele sunt racolate, în special, din județele sărace, iar traficanții acționează în funcție de contextul de viața al tinerelor.

Minorele, cel mai ușor de racolat

Analiza arată că traficul intern reprezintă jumătate din totalul cauzelor de trafic de persoane investigate pe anul 2018, cele mai expuse fiind minorele, acestea fiind cel mai ușor de racolat și exploatat.

„Se păstrează formele clasice de exploatare a victimelor – exploatarea sexuală, exploatarea prin muncă, constrângerea la săvârșirea de infracțiuni ”mărunte” și obligarea la practicarea cerșetoriei, cu respectarea clasamentului modurilor de exploatare din anii precedenţi, respectiv exploatarea sexuală pe primul loc (peste 80% din dosarele înregistrate în anul 2018), urmată de exploatarea prin muncă şi obligarea la practicarea cerşetoriei; de altfel, tendinţele surprinse
la nivel european în ceea ce priveşte exploatarea sexuală ca scop principal al traficului de persoane se regăsesc şi în România”, potrivit ANITP.

În ceea ce privește minorele, autoritățile au constata că acestea nu sunt supravegheate suficient, nu sunt îndrumate de părinți, sunt doritoare de independență financiară sau fac parte dintr-un anturaj nepotrivit.

Cum își recrutează traficanții victimele

În anul 2018, profilul traficantului nu s-a schimbat. Aceștia sunt cetățeni români de ambele sexe, cu vârste variate, unii fiind cunoscuți cu antecedente penale pe trafic de persoane ori alte fapte penale.

Traficanții recrutează victimele în funcție de întregul context de viață al acesteia. Persoanele din mediul rural sunt mai degrabă vulnerabile la anunțurile în presa scrisa privind locuri de muncă, în timp ce persoanele din mediu urban sunt vulnerabile la recrutarea pe internet și anunțuri cu locuri de muncă în mediul online.

ERATĂ: În loc de În anul 2018, au fost înregistrate 4973 de victime, 363 gen feminin și 134 gen masculin, se va citi În anul 2018 au fost înregistrate 497 de victime, 363 gen feminim și 134 gen masculin.

Mod de exploatare:
335 – exploatare sexuală (67,4%)
100 – exploatare prin muncă (20,1%)
26 – cerşetorie (5,2%)
27 – tentativă (5,4%)

Destinaţia exploatării – primele 5 țări:
244 – ROMÂNIA (212 sexuală, 17 tentativă, 8 muncă, 3 cerșetorie, 3 furturi, 1 alte situații) – 44,4%
114 – UK (66 muncă, 42 sexuală, 4 tentativa, 2 furturi) – 20,8%
51 – GERMANIA (32 sexuală, 13 muncă, 2 cerșetorie, 2 furturi, 2 tentativă) – 9,3%
43 – ITALIA (16 sexuală, 5 cerșetorie, 2 muncă) – 7,8%
22 – SPANIA (15 sexuală, 4 cerșetorie, 2 muncă, 1 tentativă) – 4%”, se mai arată în documentul oficial.

Care sunt județele de unde sunt recrutate victimele

Dolj, Bacău, București, Galati, Vrancea, Constanța, Călărași, Prahova și Bihor ocupă primele locuri și în clasamentul județelor în care victimele au fost recrutate (3,8% – 7,7%), aceleași județele fiind și cele în care victimele au fost exploatate, în traficul intern, arată sursa citată.

Foto: Digi24.ro

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW