Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Minivacanță pentru români între 22 și 24 ianuarie / Măsurile anunțate de MAI

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 22 ianuarie 2022

Românii se vor bucura în acest weekend de prima minivacanță din acest an, în perioada 22 – 24 ianuarie. Luni, 24 ianuarie, este Ziua Unirii Principatelor Române, zi care se află pe lista liberelor legale.

Ziua Micii Uniri aduce astfel o minivacanță pentru cei care lucrează în sistemul public, dar și pentru elevi. Aceștia se vor bucura de 3 zile libere.

MAI a anunțat măsuri pentru această perioadă

În acest context, MAI a anunțat că aproximativ 27.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și piloți ai MAI sunt pregătiți să intervină pentru menținerea ordinii publice, prevenirea faptelor antisociale și sprijinirea comunităților în cazul unor situații de urgență.

„Efectivele Poliției și Jandarmeriei vor fi prezente în zonele aglomerate: centre comerciale, piețe, zonele organizate pentru vânzarea produselor tradiționale, precum și în stațiunile montane.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere și fluidizarea traficului, pe drumurile publice vor fi în teren peste 1.500 de polițiști rutieri cu 250 de aparate radar. Misiunile acestora vor fi sprijinite de piloții Inspectoratului General de Aviație al MAI, care vor asigura supravegherea aeriană a traficului rutier pe cele mai tranzitate rute din țară”, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.

De asemenea, peste 9.000 de polițiști vor acționa împreună cu Jandarmeria Română, pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și respectarea măsurilor de sănătate publică.

„Pompierii vor fi și ei la datorie în aceste zile, pregătiți să acționeze pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. Pentru toate aceste misiuni, vor fi mobilizați, zilnic, peste 5.000 de pompieri, care vor încadra peste 1.200 mijloace tehnice specifice”, arată sursa citată.

Traficul va fi fluidizat la granițe

MAI precizează că la nivelul Poliției de Frontieră au fost dispuse măsuri pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei, precum și pentru prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere în zona de competență.

„Astfel, la nivelul întregii țări, activitățile de supraveghere și control vor fi asigurate zilnic de aproximativ 4.000 de polițiști de frontieră”.

Cetățenii, îndemnați să respecte măsurile de protecție

În contextul în care joi și vineri autoritățile sanitare au transmis cifre record lprivin noile infecții cu COVID-19, MAI face apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară.

De asemenea, șoferilor li se recomandă să se informeze cu privire la condițiile de drum și meteorologice.

Mai multe informații privind măsurile preventive în cazul unor situații de risc pot fi vizualizate accesând aplicația DSU și platforma www.fiipregatit.ro.

„De asemenea, este important ca cei care tranzitează frontiera națională în această perioadă să știe că au la dispoziție aplicația Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră – www.politiadefrontiera.ro, în care sunt actualizați, în timp real, timpii de așteptare din fiecare punct de trecere a frontierei. Recomandăm de asemenea ca atunci când își fac planuri de călătorie să se informeze cu privire la condițiile de intrare în statele de destinație și în cele tranzitate.

Angajații structurilor MAI rămân mobilizați pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Evoluția situației din teren va fi monitorizată de Centrul National de Conducere Integrată al MAI pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns”, conchide sursa citată.

Zile libere în 2022

În 2022, românii vor avea 15 zile libere legale, fiind vorba de sărbători naționale sau religioase. Însă 6 dintre acestea pică în zile de weekend, care oricum erau libere. Doar 9 sărbători legale coincid cu zile lucrătoare.

Totuși, câteva sărbători legale cad în zilele de vineri sau luni, astfel că există posibilitatea unui weekend prelungit.

Cinci weekenduri pot fi considerate prelungite – 22-24 ianuarie 2022, 22-25 aprilie 2022, 11-13 iunie 2022, 13-15 august 2022, dar și cel de Crăciun 24-26 decembrie 2022.

Zile libere în 2022 sunt:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou (sâmbătă și duminică)

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (luni)

22 aprilie — Vinerea Mare (vineri)

24 -25 aprilie — Paște ortodox 2022 (duminică și luni)

1 mai — Ziua Muncii (duminică)

1 iunie — Ziua Copilului (miercuri)

12 iunie (duminică) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii

15 august — Adormirea Maicii Domnului (luni)

30 noiembrie — Sfântul Andrei (miercuri)

1 decembrie — Ziua Națională a României (joi)

25 decembrie, 26 decembrie — Zilele de Crăciun (duminică și luni)

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW