Monday, June 14, 2021
Jurnalism corect


Ministrul Victor Costache prezintă documentul de la ANI care arată că poate lucra într-un spital privat: Nu e un moft, ci o necesitate. Pot salva vieți când nu sunt la minister

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 30 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a postat răspunsul oficial al Agenției Naționale de Integritate, conform căruia, deși este membru al Guvernului, medicul are voie să presteze activități remunerate la un spital privat.

Procurorii de la Pachetul General au analizat dacă se impune deschiderea unui dosar  penal cu privire la informațiile apărute în presă, potrivit cărora ministrul Sănătății, Victor Costache, și un secretar de stat, Horațiu Moldovan, ar lucra și în domeniul privat. După ce au analizat informațiile apărute în spațiul public, procurorii de la Parchetul General au ajuns la concluzia că nu exisă indicii cu privire la încălcări ale legii, potrivit surselor mainnews.ro.

Costache explică faptul că a făcut toate demersurile legale pentru a se convinge că în timpul său liber poate profesa.

Costache: Nu e un moft, ci o necesitate. Pot salva vieți când nu sunt la minister

„(…) Nu e un moft, ci o necesitate. Pot salva vieți, când nu sunt la minister. Fac acest lucru din pasiune, rupând din timpul alocat familiei mele. Și credeți-mă, e greu să aleg: să merg în sala de operații sau să stau alături de copiii mei. La Spitalul Polisano, așa cum am spus aseară la B1 TV, operațiile sunt pro bono, dar legea m-a obligat să semnez un contract de muncă. Jurnaliștii l-au prezentat, dar precizez că aveam nevoie de acest contract ca să profesez LEGAL în weekend, ca medic primar. Altfel, ar fi însemnat să fac operații în afara Legii”, susține Victor Costache.

Ministrul Sănătății susține că a făcut demersuri la Agenția Națională pentru Integritate, care a răspuns că ”din cele expuse de dumneavoastră și din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, opinăm că funcția de membru în cadrul Guvernului simultan cu desfășurarea de activități medicale în baza unui contract individual de muncă, nu este de natură a genera o situație de incompatibilitatea din perspectiva legii 161/2003 cu modificările și completările ulterioare”.

Ministrul Sănătății: Am ales ca operațiile să nu fie remunerate în cazul meu

„Așadar, nu văd unde am greșit și ce anume mi se impută în faptul că mi-am propus să operez în continuare. Mi se cere să-mi încetez activitatea de chirurg?! Puteam să fac un contract de voluntariat, dar legea nu permite spitalelor private să facă astfel de contracte cu medicii. Contractul meu este pe o sumă minimă, pentru un chirurg cu specializarea și calificările mele, fiind încadrat pe grilă ca medic primar. Operațiile în sine, care în mod normal se plătesc, am ales să nu fie remunerate în cazul meu”, a mai explicat Costache.

Context

Ministrul Sănătății, Victor Costache, și  Horaţiu Moldovan, secretar de stat, se află în centrul unui scandal după ce presa a dezvăluit că operează în timpul liber la clinicile private Polisano Sibiu (grupul Medlife), respectiv Spitalul Sanador, conform Libertatea.

Mai mult, ministrul Sănătății ar fi introdus trei clinici private, printre care și Polisano Sibiu, în modificarea unor Ordine care stabileau finanțarea pe bani publici a Acțiunilor Prioritare ATI și Cardio.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW