Wednesday, October 28, 2020
Jurnalism corect


Ministrul Transporturilor susține că până la finalul anului vor fi dați în folosință 81 km de autostradă / Datele oficiale și experții din societatea civilă îl contrazic

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 26 mai 2020 Etichete: ,

Într-o intervenție televizată, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat că vor fi finalizați 81 km de autostradă până la finele anului, lucru considerat imposibil de experții din societatea civilă. Totodată, oficialul a continuat să susțină că lucrările pe șantierele de autostradă nu s-au întrerupt, cu toate că CNAIR vrea să rezilieze contractul cu firma românească Straco, aflată în insolvență, tocmai din cauza faptului că a întrerupt aproape orice lucrări la nodul de la Chețani, esențial pentru punerea în folosință a lotului Iernut – Chețani. 

„Am reușit să menținem toate șantierele deschise și am deschis șantiere noi. Vrem să facem un plan de dezvoltarea infrastructurii cu toată clasa politică. Noi avem astăzi 164 de km de autostradă și drum expres aflate în lucru. Până la sfârșitul anului avem toate șansele să începem lucrările pe centura Capitalei și pe sectare din Autostrada Transilvania. Noi suntem foarte avansați cu cele două loturi de pe Autostrada Sebeș – Turda. Peste 70, 80, aproape 90% progres fizic.  Mă aștept ca cei 41 de km de pe Sebeș Turda să fie finalizați și dați în trafic în acest an. Avem 17 km pe tronsonul Autostrăzii Transilvania Iernut – Chețani, unde progresul fizic este de peste 90%. Dacă vom finaliza și nodul de la Chețani putem da în folosință acest lot. Mai avem 6 km pe Biharia – Borș și 17 km de pe Varianta de ocolire Bacău în regim de autostradă în progres fizic de peste 70 – 80%, care pot fi dați în trafic,” a declarat Lucian Bode la Digi24.

Fact-cheking cu ministrul Transporturilor

De asemenea, Lucian Bode a prezentat date false, contrazise chiar de cifrele oficiale publicate pe site-ul CNAIR. Spre exemplu, avansul pe lotul 1 al autostrăzii Sebeș – Turda este de 86%, iar pe lotul 2 este de doar 67,1%.

Lucian Bode a prezentat date false și în cazul Variantei de ocolire Bacău, despre care a spus că are un progres fizic de „peste 70-80%”, în schimb informațiile de la CNAIR arată un progres de 55%.

Imaginile care îl contrazic pe Lucian Bode / Pro Infrastructură: Lotul 2 al autostrăzii Sebeș – Turda, nicio șansă de finalizare în 2020

Asociația Pro Infrastructură a filmat din dronă întreaga lotul 2 al Autostrăzii Sebeș – Turda. Imaginile arată un progres anemic și mobilizare slabă constructorului grec Aktor, cu toate că numărul de utilaje și al personalului a mai crescut în ultima perioadă. Estimarea asociației pentru punerea în folosință a lotului 2 este pentru finalul anului 2021.

Mari probleme pe Autostrada Sebeș – Turda

În privința lotului 1, unde lucrează italienii de la Pizzarotti, principala problemă este slaba mobilizare a antreprenorului în teren, venită pe fondul facturilor neachitate de CNAIR. În acest moment stadiul fizic al proiectului este de 86%, iar cel financiar de doar 72.67%.

De asemenea, CNAIR nu a finalizat îndepărtarea deșeurilor identificate pe amplasamentul unei bretele a Nodului Rutier Alba Iulia Sud.

Totodată, autoritățile trebuie să găsească o soluție pentru  relocarea liniei electrice LEA 110 Kv, aflată în zona nodulului Alba Iulia Nord.

Pe lotul 2, de care se ocupă grecii de la Aktor, situația este cumva similară. Antreprenorul este slab mobilizat în teren, singurele progrese vizibile cu adevărat sunt pe zonele unde activează firmele subcontractoare Marcu Company și sibienii de la Retter Group. Stadiul fizic al lucrărilor este de 67.1%, iar cel financiar de doar 52,12%.

CITEȘTE ȘI: CNAIR a decis să construiască în regie proprie nodul de la Chețani de pe Autostrada Transilvania

 

Sursa foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW