Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


Ministrul Transporturilor: Să nu fim ipocriți! Cei 2.000 de lucrători sezonieri care au plecat la sparanghel erau gata organizați când au apărut ordonanțele militare

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 16 aprilie 2020 Etichete: , ,

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, susține că muncitorii români care au plecat în urmă cu o săptămână de pe aeroportul Cluj-Napoca la cules de sparanghel în Germania, erau gata organizați în momentul apariției ordonanței militare care a reglementat zborurile charter cu muncitori sezonieri. Potrivit ministrului, din totalul 2.000 de persoane, doar 361 s-au deplasat cu mijloace organizate, ceilalți folosind mijloace personale de transport.

„Zborurile cu muncitorii sezonieri se desfăşurau şi înainte de pandemie. Eu am văzut, ca şi dumneavoastră, declaraţiile oamenilor care au ales să meargă la aceste munci sezoniere şi spuneau că fac această muncă de 10, chiar de 15 ani. Spuneau că sunt în contact direct cu asociaţiile fermierilor, cu fermierii din Germania. Aşa că să nu fim ipocriţi! Oamenii aceştia, în momentul apariţiei ordonanţei militare care a reglementat zborurile charter cu muncitori sezonieri, nu au avut nevoie să-i organizeze cineva, să-i organizeze vreo instituţie. Ei erau gata organizaţi. Mai mult, vreau să mai spun un lucru: banii câştigaţi de muncitorii sezonieri se întorc în economia României într-o mare parte. Aşa că eu cred că este bine că acest mecanism a repornit. În acelaşi timp cred că Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a ţine sub control această pandemie.

De asemenea, în paralel, să menţină ramuri ale economiei în viaţă”, a afirmat Bode, la B1 TV.

Lucian Bode a mai precizat că autoritățile din țările în care merg muncitorii sezonieri iau măsurile potrivite pentru protecție acestora în contextul pandemiei de coronavirus, susținând că nu vor mai apărea evenimente cum a fost cel de săptămâna trecută, în care 2.000 de oameni se aflau în parcarea aeroportului din Cluj-Napoca, fără a păstra măsurile de distanțare socială.

Ministrul Transporturilor a amintit că procedura de emitere a avizului pentru efectuarea zborurilor prin cursele regulate pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state a fost reglementată printr-un ordin de ministru pe care l-a semnat a doua zi după incidentele de la Cluj.

„Prin acest ordin noi am stabilit termene şi responsabilităţi foarte clare pe tot lanţul de la domiciliu şi până la urcare în avion. În primul rând, agentul de recrutare – pentru că în România sunt înregistrate la nivelul Ministerului Muncii 360 de agenţii de plasare a forţei de muncă, respectiv agenţii de muncă temporară – agentul de recrutare are obligaţia să asigure echipamentul de protecţie împotriva îmbolnăvirii cu noul coronavirus pentru toţi pasagerii. Agentul de recrutare asigură organizarea transportului spre aeroport numai după ce primeşte de la aeroport acordul pentru a se deplasa. Agentul de recrutare realizează deplasarea spre aeroport în aşa fel încât pasagerii să ajungă nu mai repede de 4 ore înaintea zborului. De asemenea, agentul de recrutare asigură prezenţa pe aeroport a unui reprezentant care să acorde asistenţă permanentă pasagerilor. El trebuie să fie comunicat cu 24 de ore înainte de efectuarea zborurilor”, a susţinut ministrul.

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW