Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Ministrul transporturilor a anunţat că România vrea să ceară despăgubiri pentru pierderile cauzate de eșecul aderării la Schengen

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 11 septembrie 2023

Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat duminică, 10 septembrie, într-o intervenție la Prima News, că România intenționează să ceară despăgubiri pentru pierderile transportatorilor cauzate de neapartenența la Spațiul Schengen.

După mai bine de 10 ani de când, cel puțin din punct de vedere formal, îndeplinește criteriile de aderare la Spațiul Schengen, România a ratat anul trecut accederea în zona de liberă de circulație la Uniunii Europene, ca urmare votului împotrivă dat de Austria.

Cu toate că politica capului plecat impusă în ultimii ani de la Palatul Cotroceni și-a arătat limitele, principalii responsabili de la București au continuat de atunci și până acum să meargă pe această cale în speranța unei întorsături de situație la Viena.

Populiștii care conduc la această oră Guvernul Austriei nu par însă să se lase impresionați de rugămințile care frizează ridicolul, semnalul fiind transmis foarte clar de ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, în timpul conferinței de presă susținută alături de omologul român, Cătălin Predoiu: „extinderea Spațiului Schengen nu este oportună”.

România schimbă foaia?

Ce rămâne de făcut în aceste condiții? În ultimele luni, mai mulți politicieni de la București au susținut ideea declanșării unei acțiuni împotriva Austriei la Curtea de Justiție a Uniunii Europe prin care România să forțeze accederea în Spațiul Schengen.

Un proces care ar dura ani de zile, fără rezultate evidente, spun contestatarii acestei teze, o opinie împărtășită și de președintele țării. În decembrie 2022, la puțin timp după eșecul din Consiliul JAI, Klaus Iohannis a respins categoric ideea declanșării unei acțiuni la CJUE: „La cald și la emoții tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. România nu va ataca această chestiune la CJUE”.

Cu foarte puțin timp rămas până la alegeri, văzuți cu șansele de aderare năruite, politicienii de la București ar putea schimba oare strategia? Într-o intervenție la Prima News, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis că România va cere despăgubiri pentru pierderile transportatorilor cauzate de neapartenența la Spațiul Schengen.

„Am avut o discuţie zilele trecute cu comisarul european Adina Vălean şi am spus că noi am băgat foarte mulţi bani, de exemplu, în întreţinerea drumurilor naţionale din zona respectivă. Dacă mergeţi acum pe DN2 spre Suceava, Siret, pe lângă Bacău, Focşani, o să vedeţi că e TIR lângă TIR, de Ucraina, ceea a dus totuşi la o degradare a acestei reţele şi am cerut bani. Per total, am trimis aceste cereri, nu doar pe rutier, ci şi pe CFR, pe naval – două miliarde de euro. (…) Impactul pe neintrarea noastră în Schengen este la 2% din PIB”, a declarat Sorin Grindeanu, duminică la Prima News, referitor la faptul că România intenţionează să ceară despăgubiri şi pentru faptul că reţeaua de drumuri a fost degradată de TIR-urile venite din Ucraina.

Rămâne de văzut dacă declarația ministrului reprezintă o simplă fumigenă politică sau se va materializa într-o acțiune concretă.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW