Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Sănătății: Va creşte în următoarea perioadă numărul de cazuri / Nelu Tătaru anunță relaxarea unor noi restricții de la 1 iulie

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 15 iunie 2020 Etichete: , , ,

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru este de părere că în perioada următoare numărul de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus va crește. Cu toate acestea, Tătaru a anunțat că de la 1 iulie se vor putea relaxa și mai multe restricții.

” Am gestionat şi două perioade cu măsuri de relaxare, astăzi este o a treia zi când dăm măsuri de relaxare, va creşte în următoarea perioadă numărul de cazuri, sper că nu exponenţial, ci doar progresiv, în măsura în care aceste măsuri de relaxare sunt apreciate pozitiv şi în concordanţă cu regulile pe care le-am impus.(…)În măsura în care vom avea respectarea precauţiilor distanţării sociale, vom avea o creştere progresivă, dar gestionabilă de către noi. În măsura în care avem o evoluţie favorabilă, în următoarele două săptămâni, putem gestiona să ne gândim şi la alte măsuri de relaxare, după 1 iulie. Asta înseamnă o creştere mică a numărului de cazuri şi să le putem gestiona alternativ, urmând ca după aceste două săptămâni să avem o constantă a numărului de cazuri, apoi o scădere. Tot ce am relaxat până acum sunt măsuri care pot fi contracarate ca efecte negative, iar dacă aceste măsuri vor merge favorabil, putem să ne gândim şi alte măsuri după 1 iulie. După cum ştiţi, la evenimente private aveam 8 într-o locuinţă, acum avem 20, în exterior erau 16, acum sunt 50. Mergem progresiv pentru a tatona transmiterea comunitară, ea este şi cea care ne dă şi evoluţia măsurilor de relaxare”, a declarat Nelu Tătaru, luni seară, la Antena3.

Conform ministrului Sănătății, spune că există 99 de puncte de testare care au capacitatea să facă 15.500 de teste pe zi.

„Testele, în acest moment avem 99 de puncte de testare cu o capacitate de 15.500 de teste pe zi. Sunt 5 centre mari care au rutină, până la maximul aparatelor, restul sunt apărute în timp sau pe panta descendentă a pandemiei. În acest moment avem teste care se fac în timpul săptămânii, în week-enduri. Aceste testări sunt corespondent cu numărul de testări făcute sau cu numărul de prezentări la UPU. Ştim bine că sâmbăta şi duminica aceste prezentări sunt în număr mai scăzut, iar recoltările se fac mai reduse, de asta aveam astăzi 166 de cazuri noi, după testările de ieri. Vedem în zilele următoare. Suntem totuşi după 6-7 săptămâni, la o săptămână care a fost în creştere. Vedem ce va urma în această săptămână”, a explicat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a mai adăugat că transmiterea comunitară a virusului în România este la un nivel scăzut.

„În acest moment noi suntem la acel indice de 8,50, sunt ţări cum este Italia, Franţa, Belgia, Suedia, Marea Britanie care sunt cu mult peste noi. Noi suntem undeva la mijloc, cu o transmitere comunitară joasă, în acest moment, dar trebuie să gestionăm foarte bine măsurile de relaxare, putem ajunge la o transmitere comunitară accentuată”, a  spus Tătaru.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW