Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Sănătății: Mai avem două, trei săptămâni în care vom crește ca și număr de cazuri, vor exista și decese, dar trebuie să le gestionăm

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 8 aprilie 2020 Etichete: ,

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că în România mai sunt două, trei săptămâni în care numărul de cazuri va crește, dar și cel al deceselor. Tătaru susține că a luat măsuri pentru a asigura echipamentele necesare cadrelor medicale care trebuie să fie pregătite pentru ceea ce urmează”: „Nu renunțăm, nu relaxăm, tocmai pentru acest hop care va veni și trebuie trecut”.

Ministrul Sănătății a vizitat, miercuri, spitalele din Sibiu care se luptă pentru combaterea coronavirusului.

Am decis în urmă cu mai multe săptămâni ca deplasările în teritoriu să fie cea mai bună metodă de a vedea realitatea și de a putea adapta realitatea din teren la necesitatea politicii sanitare.

Ne aflăm în plină pandemie, în Scenariul 4. Fiecare deplasare urmărește evaluarea unităților spitalicești, pentru a putea acorda asistență medicală atât patologiei cu infecție COVID-19, cât și patologiei infecției non-COVID, necesarul de echipamente sanitare și medicamente, protecția personalului medical, precum și capacitatea testărilor.

Există și o parte pe care o urmărim în evaluarea și previzionarea evoluției acestei pandemii la nivelul României. Este vorba despre distanțarea socială și izolare voluntară la domiciliu.

Izolarea voluntară la domiciliu face parte din tratament. Izolarea voluntară la domiciliu este acea parte care face ca numărul de cazuri să crească mai ușor, mai puțin, într-un număr mai constant.

De exemplu, un pacient sau un purtător sănătos ar putea să infecteze 5, 6 persoane, în loc de una, două, cât poate infecta într-o comunitate închisă cum este familia.

O evoluție fulminantă ține foarte mult de această izolare voluntară. Știu că este greu, repet, hai să dăm fiecare dintre noi un timp al nostru pentru viitor”, a declarat Nelu Tătaru.

Tătaru: În următoarele două, trei săptămâni numărul de cazuri și decese din cauza Covid-19 va crește

Ministrul Sănătății a anunțat că miercuri seară va ajunge la Sibiu încă un transport de măști și combinezoane. De asemenea, Tătaru a menționat că în următoarele două, trei săptămâni numărul de cazuri și decese va crește „dar trebuie să le gestionăm în limita în care putem gestiona o pandemie cu un „dușman”.

În acest context, menționez că la Sibiu am găsit atât o colaborare bună între unitățile sanitare și autoritățile locale, cât și o capacitate de testare. În două, trei zile vom avea acel test făcut într-o zi, iar rezultatul îl vom avea în aceeași zi.

Prin managementul local a existat un stoc de materiale sanitare și echipamente de protecție, ce nu am găsit în multe locuri. Iar Ministerul Sănătății, prin Unifarm reușește în ultima săptămână să achiziționeze mai ale de pe piața sud-asiatică două milioane de maști PFF 2, ceea ce cereau foarte mulți din cei aflați în spitale, combinezoane, precum și măști chirurgica și mănuși.

În această seară va mai sosi la Sibiu încă un transport de măști și combinezoane.

Ne interesează siguranța personalului medical, un personal medical care trebuie să rămână în linia întâi, dar în același timp ne interesează și acele precauții pe care personalul medical sau cetățean de rând trebuie să le respecte. Nu renunțăm, nu relaxăm, tocmai pentru acest hop care va veni și trebuie trecut.

Mai avem două, trei săptămâni în care vom crește ca și număr de cazuri, vor exista și decese, dar trebuie să le gestionăm în limita în care putem gestiona o pandemie cu un „dușman” – dacă pot spune așa – necunoscut care are în acest moment doar un tratament simptomatic prin evaluare, până la descoperirea unui vaccin.

Repet, avem în acest moment în unități sanitare în Sibiu care pot face față, avem unități sanitare care au în acest moment echipamente la un stoc mediu, dar vor avea în următoarea perioadă, rămânând ca și opinia publică, cetățeanul să încerce să facă munca mai ușoară acestui corp medical”, a mai precizat ministrul Sănătății.

Inquam photos/ George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW