Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Sănătății, bilanț după două luni de mandat

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 26 decembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Ministerul Sănătății a transmis, joi, că și-a îndeplinit obiectivele pe care le-a avut pentru primele două luni de la preluarea mandatului. Astfel, au fost urgentate etapele pentru construirea spitalelor regionale, a fost organizat primul examen de Rezidențiat european și au fost găsite soluții pentru asigurarea salariilor personalului medical.

Conform comunicatului transmis de Ministerul Sănătății, în data de 8 decembrie a fost organizat cu succes primul examen de Rezidențiat european.

„În 2019, după 30 de ani concursul de intrarea în Rezidențiat a fost unul european, în care toți cei care au obținut minim 60% din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, au intrat în pregătire. Un număr record de tineri rezidenți (peste 7.000), au fost repartizați pe specialități în zilele de 17, 18 și 19 decembrie. De asemenea, a modificat cadrul legal pentru liberalizarea concursului și lărgirea bazei de pregătire în toate unitățile acreditate, care respectă criteriile de pregătire – spitale județene, unități medicale private și unități medico- militare”, potrivit comunicatului.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a transmis că a îndeplinit o mare parte a obiectivelor programului de guvernare, dar și pregătirea unei strategii pentru 2020.

„Am respectat calendarul programului de guvernare. Am reușit să salvăm o generație de specialiști prin organizarea cu succes a concursului de intrare în Rezidențiat, dar am gândit și o strategie pentru 2020 pe 6 axe prioritare cu acțiuni clare pentru primele 2 cauze de mortalitate în România, cancerul si bolile cardiovasculare, care vizează dezvoltarea medicinei preventive, a infrastructurii, păstrarea resursei umane în țară și reînceperea proiectelor de cercetare medicală, domeniu ignorat, dar care poate asigura soluții concrete în tratarea pacienților. Vrem să deschidem sistemul sanitar și să îl regândim european”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Acesta susține că pentru anul 2020 vor deschide linii de finanțare cu Banca Mondială pentru asigurarea fondurilor suplimentare pentru sistemul sanitar.

„Pentru anul 2020 vrem să lansăm Programul Operațional pentru Sănătate, să deschidem linii de finanțare cu Banca Mondială, BEI, BERD, cu reguli și criterii simplificate care vor asigura fonduri suplimentare pentru sistemul sanitar. Vom eficientiza programele de sănătate și vrem să dezvoltăm medicina primară și să întărim politicile de sănătate publică”, a mai spus Victor Costache.

Conform sursei citate, Ministerul Sănătății împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, sub patronajul Primului ministru, s-a înființat Comisia interministerială care a negociat măsuri pentru aprovizionarea cu medicamente pe piață.

„Mai mult, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, sub patronajul Primului ministru, a fost înființată Comisia interministerială care a negociat cu producătorii și importatorii de medicamente, măsuri care să ducă la evitarea discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente a pieței.
Au fost identificate soluții pentru revizuirea taxei Clawback (CB) și actualizarea cu inflația a bugetului pentru medicamente în ultimul trimestru al anului. MS a propus un memorandum asociațiilor producătorilor de medicamente care va fi semnat în curând”, potrivit comunicatului.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW