Saturday, February 29, 2020
Jurnalism corect


Ministrul Sănătății a prezentat concluziile anchetei în cazul pacientei arse la Spitalul Floreasca: Medicii de gardă nu au intervenit

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 7 ianuarie 2020 Etichete: ,

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a prezentat câteva concluzii din raportul cercetării administrative efectuat de conducerea Spitalului Clinic de Urgență București, ca urmare a tragediei din data de 22.12.2019, când o pacientă a luat foc pe masa de operație și a suferit arsuri pe 30% din suprafața corporală. Pe 29.12.2019, femeia a decedat.

Iată care sunt concluziile prezentate de Victor Costache:

 • În primul rând, biocidul utilizat pentru dezinfecția câmpului operator este avizat și este conceput să fie folosit numai pentru dezinfecția chirurgicală a mâinilor echipei operatorii, ci nu pentru dezinfecția pacienților.
 • S-a ignorat o procedură care este adoptată la scară largă, la nivel național și din 2016 la Floreasca și validată împreună cu AMSC, procedura de dezinfecție a tegumentelor, în care se folosește în primă instanță betadina și în cazul pacienților alergici la iod se folosește gluconatul de clorhexidină;
 • S-a diagnosticat greșit această alergie la iod, nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei și practic în ambele intervenții chirurgicale a fost folosită această substanță pe bază de etanol, cu un conținut de etanol de 89%, un risc combustional major;
 • În acest context de risc combustional major și de biocidul utilizat greșit, se folosește bisturiul electric. Și astfel ajungem la acest eveniment deosebit de grav.
 • Niciunul din medicii aflați în echipa operatorie, nu se afla în serviciul de gardă. Avem un pacient care a sângerat și s-a deteriorat pe parcursul nopții, s-a intervenit la 9 dimineața, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident și apoi un medic specialist venit de acasă, în loc să intervină echipa de medici primari care erau de gardă în spital.
 • În protocolul operator, acest accident combustional apare într-o anexă, separat și ne întrebăm de ce acest accident deosebit de grav nu a fost menționat de la început.
 • După cum bine știți, rezidenții atunci când intervin într-un timp operator trebuie să se afle sub directa și stricta supraveghere a îndrumătorului sau responsabilului de rezidenți. Unul care nu s-a întâmplat în acest caz.
Citeste si:  Ministrul Sănătății: 99 de persoane sunt în carantină / 17 teste pentru coronavirus, încă în lucru / Vela: În ultimele 24 de ore au venit din Italia peste 3 200 de români

Domnul Beuran a fost demis ieri de către domnul manager, iar noi l-am demis din funcția de președinte al Comisiei Ministerului Sănătății”, a precizat Victor Costache.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW