Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul rus de Externe: Ucraina nu este pregătită să fie membră NATO, nu va contribui în niciun fel la consolidarea securității

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 30 ianuarie 2022

Ucraina nu este pregătită să fie membră a NATO, acest lucru nu va aduce nimic util Alianței, a declarat duminică, 30 ianuarie, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, citat de agenția de știri rusă TASS.

„De fiecare dată, linia pe care ar trebui să o apere (NATO – n.red.) se deplasează mai spre est. Acum, ea a ajuns deja aproape de Ucraina. Ei vor să atragă și această țară. Este clar pentru toată lumea că Ucraina nu este pregătită și că nu va contribui în niciun fel la consolidarea securității NATO”, a declarat ministrul de externe.

Aderarea Ucrainei la NATO va afecta grav relațiile dintre Rusia și NATO, a spus el.

„Acest lucru va submina cu adevărat relațiile cu Federația Rusă, deoarece va fi o încălcare grosolană a obligațiilor asumate de președinții SUA și ai altor state membre ale alianței. Lăsați-i să se consoleze spunând că este ‘defensivă’. Nu ușurează lucrurile. Linia de apărare a ajuns deja aproape de noi”, a subliniat diplomatul.

Totodată, ministrul rus a anunțat că va cere oficial NATO și OSCE să spună clar dacă intenționează să respecte angajamentele cheie de securitate.

„Astăzi, trimitem o solicitare oficială colegilor noștri din țările Alianței și OSCE, prin intermediul Ministerului de Externe, cu o cerere urgentă de a explica cum intenționează să îndeplinească angajamentul de a nu-și consolida securitatea în detrimentul securității celorlalți. Dacă nu plănuiesc acest lucru, atunci ar trebui să explice de ce. Aceasta va fi întrebarea cheie în determinarea propunerilor noastre ulterioare pe care le vom raporta președintelui rus Vladimir Putin”, a adăugat Lavrov.

În data de 17 decembrie 2021, Ministerul rus de Externe a publicat proiectele de acorduri între Moscova și Washington privind garanțiile de securitate și măsurile de asigurare a securității Rusiei și a statelor membre NATO. Măsurile propuse includ garanții că NATO nu va avansa spre est și nu va accepta aderarea Ucrainei sau a altor țări în alianță, alături de nedesfășurarea de arme ofensive serioase, inclusiv nucleare.

La 26 ianuarie, SUA și NATO au înmânat Rusiei răspunsuri scrise privind garanțiile de securitate pe care Moscova le cerea de la Washington și Bruxelles. Joi, Lavrov a declarat că răspunsurile SUA nu conțin nicio reacție pozitivă la problema principală – inadmisibilitatea extinderii în continuare a NATO.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *