Tuesday, August 16, 2022
Jurnalism corect


Ministrul rus de Externe: Răbdarea noastră cu Occidentul s-a încheiat. E timpul ca lucrurile să se miște

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 ianuarie 2022

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a lansat, vineri, un ultimatum pentru Occident, reiterând cerința ca NATO să-și oprească extinderea spre Est, relatează AP și Ria Novosti. Mai multe site-uri ale instituțiilor guvernamentale din Ucraina au fost lovite de un atac cibernetic de proporții, potrivit Reuters.

Răbdarea noastră (n.r. cu Occidentul) s-a încheiat(…)Am așteptat un răspuns specific la propunerile noastre, acum e timpul ca lucrurile să se miște”, a declarat Serghei Lavrov, vineri, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul susține că Federația Rusă este dispusă să continue dialogul cu NATO pe tema garanțiilor de securitate, dar că acest lucru depinde de administrația de la Casa Albă.

Lavrov a adăugat că Rusia nu va aștepta răspunsul Vestului la nesfârșit, menționând că prezența trupelor NATO lângă frontierele Rusiei reprezintă „o provocare de securitate” ce necesită o reacție imediată.

Occidentul a fost condus de orgoliu și a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț”, a precizat ministrul rus de Externe.

Declarația ministrului rus de Externe vine la o zi după discuțiile ce au avut loc în această săptămână între NATO, SUA și Federația Rusă, în urma cărora rușii s-au lovit de refuzul Aliaților în ceea ce privește garanțiile de securitate cerute de Moscova, legate de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

În ceea ce privește, de exemplu, subiecte ce țin de transparența la nivel militar sau liniile de comunicare între Alianță și Federația Rusă, NATO s-a exprimat în favoarea unor viitoare negocieri aplicate.

Ucraina, lovită de un atac cibernetic de proporții

În paralel, Ucraina a fost lovită vineri de un atac cibernetic care a afectat site-urile mai multor instituții ce aparțin de Guvern, printre care se numără Ministerul de Externe, al Agriculturii, al Educației sau Consiliul de Securitate și Apărare.

Ucraineni! Toate datele voastre personale au fost urcate într-o rețea publică. Toate datele din calculatorul vostru au fost distruse, este imposibil să le recuperați. Toate informațiile voastre au devenit publice, să vă fie frică și să vă așteptați la ce e mai rău. Asta este pentru trecutul, prezentul și viitorul vostru”, era mesajul ce apărea pe site-urile afectate de atac, în 3 limbi: ucraineană, rusă și poloneză.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a precizat că nu are date referitoare la atacatorii de vineri, menționând că Federația Rusă a fost în spatele unor atacuri similare în trecut, acuzații infirmate de-a lungul timpului de autoritățile de la Moscova.

Cele mai multe dintre site-urile afectate de atac au fost puse din nou în funcțiune, iar Guvernul ucrainean a dat asigurări că nu au fost furate date personale.

 Sursă foto: Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com