Ministrul proiectelor europene și reforma pensiilor speciale. Cum s-a sucit Boloș în decurs de 24 ore
Ministrul proiectelor europene a sugerat miercuri, 23 martie, că România ar putea renunța la anumite fonduri prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență. O zi mai târziu, după ce și președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat în favoarea reformării sistemului de pensii speciale, Marcel Boloș s-a răzgândit.
Reforma sistemului de pensii speciale astfel încât acestea să devină sustenabile, asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, dă mari bătăi de cap coaliției de guvernare. Guvernul a transmis Parlamentului un proiect de modificare a modului de calcul a acestor venituri, însă schimbările preconizate de acesta sunt mai degrabă minore. Inițiativa nu i-a convins nici pe responsabilii Comisiei Europene, care le-a transmis foarte clar liderilor de la București că, fără o reducere o substanțială a cheltuielilor, nu vor da undă verde tranșei a treia de fonduri din PNRR, în valoare de 3 miliarde euro.
Aceștia din urmă nici nu vor să audă reducerea beneficiilor pentru „speciali”, în condițiile în care anul viitor vor fi organizate patru rânduri de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Miercuri, 22 martie, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat ideea că executivul ar putea renunța la cele 3 miliarde euro, dacă responsabilii europeni vor insista cu ideea reducerii semnificative a acestor venituri. Premierul Nicolae Ciucă, general în rezervă, la rândul său beneficiar de pensie specială, insistă că pensiile militarilor nu sunt speciale, ideea respinsă categoric de Comisia Europeană.
Ministrul cel sucit
Ministrul proiectelor europene, Marcel Boloș a sugerat că executivul ar putea renunța la îndeplinirea reformei privind pensiile speciale.
„Am spus că sunt ţări care au analizat foarte bine ce câştigă şi ce pierd dintr-o reformă, cazul Bulgariei care a renunţat la decarbonizare şi Lituania care a renunţat la reforma fiscală. Sunt ţări care au început să facă o analiză post beneficiu, ce câştigi şi ce pierzi. Dacă e să luăm în calcul că există un risc de depopulare pentru serviciile publice de importanţă strategică pentru România, soluţia cred că este una de mijloc”, a declarat Marcel Boloș.
La nici 24 ore distanță, ministrul s-a răzgândit.
„Pensiile speciale. Un subiect important pentru implementarea Planul Național de Redresare și Reziliență, în raport cu care românii au nevoie de răspunsuri concrete. S-a generat ieri știrea că aș sugera că suntem dispuși să ajungem la ratarea acestui jalon din PNRR. Nimic mai fals. Eu am spus cât se poate de clar: Este o decizie la nivelul Guvernul României și la nivelul Coaliției și este prematur să ne pronunțăm în acest sens. Rolul meu de coordonator al Planului mă obligă să creez un cadru predictibil”, a transmis Marcel Boloș.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii