PoliticStirile zilei

Ministrul Proiectelor Europene: Nu avem downgrade de rating. Fitch a schimbat perspectiva de la „stabilă” la „negativă”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, critică vineri, 20 decembrie, reacțiile din spațiul public la decizia agenției Fitch Ratings de a schimba perspectiva de rating a României de la „stabilă” la „negativă”. Fostul ministru de Finanțe a subliniat că România se află în categoria de rating „BBB-” din 2011.

„Pentru cei care nu știu de când este România la ratingul «BBB-» al Agenției Fitch, le recomand să citească site-ul MFP, pentru că informația este publică.

România este la BBB- din 4 iulie 2011, de pe vremea austerității lui Boc/Basescu.

În zilele precedente, Fitch a confirmat ratingul de țară al României la BBB-.

Nu avem downgrade de rating, așa că orice afirmație pe zona nivelului ratingului este un fake-news (ca să fiu elegant și să nu o numesc de-a dreptul habarnism sau prostie)!!!

Fitch a schimbat însă perspectiva, de la «Stabilă» la «Negativă», pe fondul incertitudinii politice în contextul unei fragilități a deficitelor gemene”, a scris fostul ministru de Finanțe într-o postare pe Facebook.

Fitch a revizuit la negativă perspectiva privind ratingul României

Agenția de evaluare financiară Fitch a revizuit marți de la stabilă la negativă perspectiva privind ratingul pe termen lung al României, în principal din cauza derapajelor bugetare ale guvernului Ciolacu, coroborate cu instabilitatea politică.

Procesul alegerilor prezidențiale a fost anulat de Curtea Constituțională după victoria surprinzătoare din primul tur a candidatului ultranaționalist Călin Georgescu din cauza presupuselor ingerințe electorale străine/ruse. Curtea Constituțională a prelungit și mandatul actualului președinte, Klaus Iohannis, care trebuia inițial să se încheie pe 21 decembrie 2024, până la alegerea unui nou președinte. (…) Alegerile parlamentare, desfășurate după primul tur al alegerilor prezidențiale, au avut ca rezultat un parlament mai divizat, cu o creștere a partidelor de extremă dreaptă, anti-UE, reflectând polarizarea crescândă a societății românești. Un nou guvern de coaliție pro-european format din patru partide este probabil să se formeze înainte de sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, durabilitatea unei astfel de coaliții este incertă și noile alegeri prezidențiale, care ar putea fi programate cel mai devreme în martie 2025, se vor menține. Incertitudine politică ridicată, în opinia noastră, va întârzia probabil și implementarea măsurilor de consolidare fiscală”, amintește Fitch.

Fitch prognozează că deficitul bugetar va crește la 8,2% din PIB în acest an, în condițiile în care ținta asumată de Guvern la începutul anului era de 5%.

„Deteriorarea fiscală mai mare decât cea așteptată reflectă în principal creșterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv salariile din sectorul public și creșterile nefinanțate ale pensiilor preelectorale. Impactul pe întregul an al majorării pensiilor din septembrie 2024 se va adăuga la presiunile fiscale de anul viitor, făcând consolidarea viitoare și mai dificilă”, arată Fitch.

Pentru anul viitor Fitch estimează un deficit bugetar de 7,5% din PIB, în timp ce pentru 2026 acest indicator ar urma să ajungă la 6,8%.

„Consolidarea se confruntă cu compromisuri dificile: deși presupunem că consolidarea fiscală va începe în 2025, ne-am revizuit previziunile privind deficitul public general la 7,5% din PIB în 2025 și 6,8% în 2026, mai mult de dublu față de mediana „BBB” estimată în prezent în medie 3,2% în 2025-2026. În opinia noastră, este probabil ca consolidarea fiscală să se confrunte cu compromisuri dificile din cauza potențialului impact negativ asupra creșterii economice deja reduse și a riscului ca volatilitatea piețelor financiare să crească costurile dobânzilor, slăbind și mai mult poziția fiscală”, arată analiștii.

Potrivit Fitch, creșterea deficitului bugetar va duce, fără doar și poate, și la creșterea rapidă a raportului datorie publică/PIB pe termen mediu, de la 49% în 2023 la 62% în 2026.

„Creșterea datoriei publice: traiectoria deficitului mai mare va duce la o creștere rapidă a raportului datorie publică/PIB pe termen mediu. Prognoza noastră indică o pantă ascendentă mai abruptă a traiectoriei datoriei în comparație cu anii precedenți, deoarece deficitele primare rămân mari și creșterea nominală încetinește semnificativ. În scenariul nostru de referință, raportul datoria publică generală la PIB va crește de la 49% în 2023 la 62% în 2026, peste mediana actuală estimată a „BBB” de 56% și va continua să crească brusc până la aproximativ 70% din PIB până în 2028”, arată agenția Fitch.

De asemenea, conform analiștilor Fitch, deficitul de cont curent va crește la 8% din PIB în 2024, de la 7,3% în 2023. Pentru 2025 și 2026 agenția estimează o creștere economică de 1,4%, respectiv 2,2%, în scădere față de evaluările anterioare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articole Recomandate

Back to top button