Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul proiectelor europene: La cum am văzut încasările pe octombrie şi cheltuielile, ne vom încadra într-un deficit de 5,5%

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 6 noiembrie 2023

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat luni că România se va încadra anul acesta într-un deficit bugetar de 5,5%. 

„Trebuie să ne încadrăm. Din ce cifre am văzut la octombrie ne vom încadra. Nu le aveţi publice pentru că ele se vor publica de către Ministerul de Finanţe în 25 ale lunii. La cum am văzut încasările pe luna octombrie şi cheltuielile, ne vom încadra”, a afirmat Adrian Câciu, fost ministru al finanţelor.

România se confruntă în aceste zile cu grave probleme bugetare, după ce guvernul PSD-PNL a supraestimat veniturile la buget pe anul acesta. Cu privire la acest aspect au vorbit încă din momentul prezentării draftului reprezentanții Consiliului Fiscal, dar și cei ai opoziției, însă avertismentele au fost ignorate. „Este un buget realist, echilibrat…” declara premierul de atunci Nicolae Ciucă în timpul dezbaterii din Parlament. Numai realist și echilibrat nu a fost acest buget, ne arată cifrele. Execuția în primele nouă luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de 56,46 miliarde lei, respectiv 3,55%. Prin urmare, încadrarea în ținta de 4,4% nici nu mai încape în discuție.

Apelurile ridicole ale ministrului finanțelor, Marcel Boloș, către autoritățile locale pentru a stopa achizițiile, inclusiv cele de hârtie igienică, indică disperarea responsabililor guvernamentali. În urmă cu patru zile, premierul Ciolacu promitea că executivul nu va depăși 6%, însă nu este deocamdată clar că acest lucru se va și întâmpla.

Până acum, șeful executivului dădea vina pentru aceste probleme pe greaua moștenire, mai exact pe guvernul Cîțu. Ce-i drept, în 2021, România a înregistrat un deficit bugetar record, peste 9%, însă să nu uităm că acel an a fost marcat de restricțiile impuse din cauza pandemiei.

Ciolacu admite erorile din buget

Într-o declarație făcută pe șantierul secțiunii 4 a Autostrăzii Sibiu-Pitești, premierul Ciolacu a admis că bugetul de stat pentru anul 2023 nu ține cont de faptul că Programul Operațional Infrastructură Mare se încheie pe 31 decembrie, astfel că autoritățile publice sunt nevoie, pentru a nu pierde fondurile europene, să asigure cofinanțările. Pentru a se încadra în ținta de deficit asumată în buget, pe măsură ce se apropia finalul anului, autoritățile centrale amânau anumite plăți către firmele cu care aveau încheiate contracte, respectiv cele pentru decontarea concediilor medicale. O practică extrem de toxică care în fapt nu însemnă altceva decât împrumuturi pe spate firmelor.

„Este pentru prima oară când s-a creat un echilibru între deficit și investiții. Cunoașteți cu toții situația de când am devenit prim-ministru. Înțeleg că sunt persoane supărate că distribuim bani către investiții. Lucrările din transporturi se multiplică cel mai repede și au cea mai mare importanță strategică. (…) Nimeni nu a pus la socoteală acum 6-8 luni că România este la sfârșitul unui exercițiu financiar. Trebuiau să se gândească că trebuie să venim cu cofinanțările astfel încât acești bani să nu îi pierdem. Asta face în acest moment Guvernul”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Să nu uităm că, deși la șefia guvernului în momentul adoptării bugetului se afla Nicolae Ciucă, actul normativ a fost elaborat de către coaliția de guvernare, adică inclusiv de către responsabili din PSD, și a trecut de Parlament inclusiv cu votul deputatului Marcel Ciolacu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii