Ministrul Proiectelor Europene, despre suspendarea a 1,1 milioane de euro din PNRR: Nu e o surpriză
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat în seara zilei de marți, 15 octombrie, după ce Comisia Europeană a anunțat că suspendă o parte din cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență că decizia autorităţilor europene nu a venit ca o surpriză.
„Am anunţat (…) acum o lună că vom avea o plată parţială pentru aceste jaloane care deja sunt în discuţii aproape de un an de zile. Din păcate, nu s-au rezolvat – şi mă refer aici la jaloanele privind numirile de la companiile din Energie, numiri făcute în anul 2022, unde trebuie reluată procedura şi asta ne spune şi Comisia, la numirile de la AMEPIP, aţi văzut, acolo deja şi-au dat demisiile cei care au fost numiţi şi s-a reluat procedura, şi sperăm să o închidem undeva în decembrie-ianuarie, şi într-adevăr două companii de la Ministerul Transporturilor.
Practic, nu e o surpriză, dar trebuie să înţelegem că trebuie făcute aceste reforme. Asta este chestiunea pe care aş vrea să o transmit şi am transmis şi colegilor mei, cei care ar trebui să implementeze aceste reforme, ministrul Energiei, secretarul general al Guvernului şi ministrul de Finanţe, unde avem reforma privind microîntreprinderile. Trebuie aceste lucruri tranşate în interesul României, de acord, dar şi în concordanţă cu regulile europene şi, de ce nu, cele ale OCDE, că vrem să intrăm acolo”, a declarat Adrian Câciu la B1 TV.
Potrivit Economedia.ro, este vorba despre 1,1 miliarde de lei din totalul de 2 miliarde de euro.
Context
Comisia a constatat că, în această etapă, nu au fost atinse șase jaloane. Este vorba despre reforme ale guvernanței întreprinderilor de stat, precum și de investiții din domeniul transporturilor și de o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor. Mai exact, așa cum Mainnews.ro a relatat mai devreme, în loc să realizeze concursuri corecte pentru alegerea administratorilor companiilor din subordine, conducerile Ministerului Energiei și Ministerului Transporturilor au girat numirea unor persoane din mediul politic. Sunt avute în vedere opt companii cu probleme din totalul de 17 companii din subordinea Ministerului Energiei, respectiv cinci companii de la Transporturi. Printre acestea se numără Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, CFR SA, CFR Călători, CNAIR, TAROM și Metrorex.
De asemenea, potrivit HotNews.ro, reprezentanții Comisiei au constatat că autoritățile române nu au redus pragul cifrei de afaceri de încadrare la impozitul pe venitul microîntreprinderii de la 500.000 de euro la 88.500 de euro, așa cum s-au angajat.
O altă problemă se referă la întârzierile privind realizarea primei magistrale de metrou din Cluj. Ministrul proiectelor europene, Adrian Câciu, a declarat că acest proiect va fi exclus din PNRR și va fi finanțat prin alte mijloace, iar în locul său va fi introdus un altul similar, aflat în stadiu mai avansat.
„Prin urmare, Comisia propune suspendarea parțială a plății în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind MRR. Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau țintele restante, ele primind totodată o plată parțială legată de jaloanele și țintele care au fost atinse în mod satisfăcător”, a transmis Comisia Europeană.
România are 6 luni la dispoziție să remedieze problemele.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii