Sunday, August 14, 2022
Jurnalism corect


Ministrul Muncii, vizită la ferma unde românii au protestat: Oamenii sunt mulțumiți / Unele contracte de muncă ar putea fi îmbunătăţite – FOTO

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 20 mai 2020 Etichete: , , ,

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a vizitat ferma din Bornheim, Germania, acolo unde mai mulți români care lucrează sezonier au protestat față de condițiile de muncă.

Conform Ministerului Muncii, ferma la care lucrau sezonierii români este în insolvenţă.

În urma discuţiilor pe care ministrul Violeta Alexandru le-a avut cu administratorul judiciar, acesta s-a angajat ca până la finalul zilei să plătească toate sumele ce li se cuvin lucrătorilor români.

Conform sursei citate, angajatorul a dat asigurări că se va ocupa personal de acoperirea costurilor pentru sezonierii care doresc să revină în ţară.

Asociaţia fermierilor s-a oferit chiar să identifice variante de relocare în alte ferme pentru românii care doresc să lucreze în continuare în Germania.

Ministrul Muncii a vorbit personal cu lucrătorii români de la fermă pentru a afla problemele cu care se confruntă.

„Întâlnirile cu românii care muncesc în Germania, atât cei din Berlin, cât şi cei din Bonn, mi-au fost foarte utile pentru a trage o serie de concluzii, cum ar fi faptul că nu toţi angajatorii germani tratează necorespunzător angajaţii, inclusiv pe cei români, şi mulţi dintre ei mi-au spus că sunt mulţumiţi de condiţiile de muncă şi de salariul pe care îl primesc la timp. Pe de altă parte, din discuţiile cu ei a reieşit faptul că unele contracte de muncă ar putea fi îmbunătăţite, în condiţiile în care unii români au recunoscut că vin de peste 5 ani în Germania”, a declarat Violeta Alexandru.

În acest sens, ministrul Muncii a purtat o discuție cu omologul german, Hubertus Heil.

„Cu sprijinul ministrului Muncii, dl Hubertus Heil, care a fost foarte implicat, am agreat asupra discutării unor îmbunătăţiri/clarificări cu privire la condiţiile de salarizare, în ce măsură acestea acoperă costul de cazare şi masa, sau dacă sunt necesare cheltuieli separate din partea angajaţilor. Am cerut specificaţii mai clare cu privire la contractele colective de asigurare, protecţia medicală în general, în specialîn această perioadă de pandemie. De asemenea, am discutat despre clarificările ce trebuie făcute cu privire la condiţiile de repatriere, precum şi despre tipul de protecţie socială conferit de aceste contracte, mai ales în situaţia în care aceeaşi persoană lucrează de mai multe ori pe an cu contracte pe perioadă determinată”, a mai declarat ministrul Violeta Alexandru.

Instituţiile germane omoloage ale Inspecţiei Muncii vor continua verificările din teren pentru a preveni astfel de situații neplăcute.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a avut, miercuri, o serie de discuţii cu reprezentanţii Consulatului României la Bonn, cu cei ai Ministerului Sănătăţii şi Muncii din landul vestic Renania de Nord-Westfalia, cu un membru al Asociaţiei fermierilor, precum şi cu administratorul judiciar al fermei din Bornheim. Discuțiile au vizat situația lucrătorilor români din Germania.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW