Wednesday, September 28, 2022
Jurnalism corect


Ministrul Muncii: Guvernul a gestionat singur criza generată de Covid-19. În politică, până se termină calculele de făcut, trece pandemia

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 20 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a postat, luni, un mesaj pe Facebook în care vorbește despre modul în care s-au schimbat lucrurile în România și piața muncii din cauza pandemiei de coronavirus. Alexandru susține că reîntoarcerea la birocrație nu va mai fi posibilă după trecerea crizei. De asemenea, ministrul acuză că Guvernul și președintele țării au fost lăsați singuri să gestioneze criza generată de Covid-19: „Cu alte cuvinte, unii cu munca, alții cu obiectivele electorale clare”.

”Piaţa muncii deja s-a schimbat şi se va mai schimba în continuare; cele mai multe oportunităţi le vor avea cei care au dovedit că se pot adapta şi cei care au abilităţi în a folosi tehnologia nu numai în comunicarea internă cât mai ales în furnizarea serviciilor. Se vede cât este de important să nu lucrezi la negru/la gri pentru că nu poţi beneficia, deşi ai muncit, de sprijin atunci când ai nevoie şi, pentru că, pe termen mediu sau lung, vei ajunge într-un punct în care, în loc să ai o bătrâneţe liniştită, primeşti o pensie mult prea mică faţă de cât ai nevoie. Voi încuraja prin tot ceea ce pot pe cei care muncesc şi pe cei care vor să muncească şi mai serios, după criză”, a scris, luni, Violeta Alexandru, pe Facebook.

Violeta Alexandru precizează că românii vor respinge orice tendință de a re-aduce birocrație în relația instituții/autorități- cetățeni.

”Cine crede că, după criză, va putea impune bariere administrative noi sau le va putea reînvia pe cele dinainte, se înşeală. Înainte de criză, debirocratizarea se studia şi se prezenta la conferinţe. Acum am văzut că se poate. Orice tentativă de a re-bicrocratiza va fi aspru sancţionată. Inclusiv în alegeri, tehnologia şi distanţarea socială va genera schimbări; numărul cererilor de vot prin corespondenţă va creşte şi posibil să votăm în mai multe zile”, a mai scris Alexandru.

Ministrul Muncii susține că ar fi normal ca persoanele care au lucrat la stat, în această perioadă de criză, să fi simțit un soi de patriotism guvernamental.

”(…)până la urmă, medici, poliţişti, angajaţii din sistemul public (cei care nu au fugit în faţa greutăţilor, am mai avut şi aşa ceva!) trebuie să fi simţit importanţa ajutorului dat oamenilor în nevoie – o funcţie a sistemului public care se atrofiase. Îmi doresc ca sistemul public să respecte mai mult mediul privat şi sacrificiile prin care acesta trece. El este cel care va reporni motoarele economiei. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: până în acest punct, Guvernul, alături de preşedintele Iohannis, au gestionat singuri criza. Eu, personal, am comunicat, cât am putut, cu câţiva reprezentanţi ai altor partide, sunt convinsă şi alţi colegi au făcut la fel, dar adevărul este că Guvernul a fost lăsat singur să gestioneze şi, eventual, să încaseze. Cu alte cuvinte, unii cu munca, alţii cu obiective electorale clare. Asta spune foarte mult. Greu cu mizele naţionale care unesc forţele politice. Doi oameni simpli care nu s-au văzut niciodată se ajută la greu, fără nicio rezervă. În politică, până se termină calculele de făcut, poate trece criza. Păcat”, mai afirmă ministrul Muncii.

Alexandru mai menționează că pandemia ”a arătat că avem mult mai multe categorii vulnerabile şi în disperată nevoie de ajutor decât era evident”.

”Ajutorul pentru aceste categorii nu se rezumă la bani. Pentru mine, lipsa posibilităţii, astăzi, de a veni, de exemplu, în sprijinul familiilor monoparentale, în afara punerii la dispoziţie a unor fonduri pentru a le suplimenta veniturile în această perioadă grea, a fost cea mai grea încercare. În condiţiile în care nici din comunitate nu a venit un sprijin real. Nu rezolvăm lucrurile prin izolare internaţională. Cei care speculează starea de fapt pentru a sugera închiderea graniţelor României sunt de-a dreptul periculoşi. Da, măsuri de prevenţie şi protecţie, dar nu izolare. Atenţie la aceste discursuri, aparent prind bine, dar efectele lor sunt dezastruoase pe termen mediu şi lung”, a mai scris Violeta Alexandru, anunţând că vor fi pregătite măsuri ”adaptate situaţiei actuale şi perspectivelor imediate”.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW