Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Muncii, critici la adresa lui Cristian Ghinea pentru modul în care a negociat PNRR: I-a vrut săraci pe părinții noștri / Răspunsul fostului ministru al Fondurilor Europene

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 3 decembrie 2021

Marius Budăi l-a criticat pe fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, la finalul ședinței de Guvern de vineri, 3 decembrie. Ministrul Muncii arată că procentul inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru plata pensiilor este mult mai mic față de media Uniunii Europene.

Planul Național de Redresare și Reziliență prevede că statul trebuie să plătească maximum 9,4% din PIB pentru pensiile din sistemul public.

Aici ar trebui să ne spună fostul ministru care a prins acest lucru în PNRR, în condițiile în care media UE cu plata pensiilor din sistemul public doar e de 13%. De ce USR și domnul Ghinea i-au vrut săraci pe părinții și bunicii noștri, întrebați-i pe dumnealor”, a spus Marius Budăi, la finalul ședinței de Guvern de vineri.

Replica lui Ghinea

Fostul ministru al Fondurilor Europene a explicat că procentul de 9,4% din PIB, inclus în PNRR, se datorează procedurii de deficit excesiv, deschisă de Comisia Europeană după guvernarea social-democrată, din anii 2016-2019.

Nu ar fi elegant din partea mea să dau detalii de la negocieri, dar pot spune că procentul de 9,4% din PIB care a rămas în final în PNRR este mult față de propunerea făcută de Comisia Europeană(…)Miza reală nu e media UE ci cum echilibrăm bugetul de pensii dezechilibrat în mod iresponsabil de PSD. Chiar cu contribuția lui Budăi, care a mai fost ministru și a contribuit la problemă”, a scris Cristian Ghinea, pe Facebook.

Legat de media de 13% din UE, Ghinea a precizat că procentul ascunde diferențe mari între țări și nu ajută cu nimic dezbaterea.

Așa pot să spun și eu că să crească Budăi pensiile la nivelul din Estonia, Lituania, Letonia, Malta, Irlanda, Slovacia, Cehia. Ar suna bine dar ar fi o prostie, pentru că toate aceste țări au cheltuieli cu pensiile/PIB mai mici de 9,4%. Toate cheltuie aproximativ 8%. România are acum o cheltuială pensii/PIB de aprox 8%. În linie deci cu cele mai multe țări UE din est”, a adăugat fostul ministru.

Context

În acest moment, plata pensiilor din sistemul public ocupă aproximativ 9% din PIB. După ce Guvernul va aplica mărirea de 10%, promisă de social-democrați și liberali, acest procent ar urma să fie apropiat de cel prevăzut în PNRR.

Odată ce se ajunge aici, Guvernul nu va mai putea aplica noi măriri substanțiale de pensii, pentru că ar însemna să nu respecte angajamentele asumate în fața Comisiei Europene, prin PNRR.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW