Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


Ministrul Muncii: 5 milioane de pensii vor fi reevaluate în maxim 18 luni / Recalcularea se va face în baza unei noi legi

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 28 ianuarie 2021

Ministrul Muncii a anunțat joi că 5 milioane de pensii vor fi recalculate într-o perioadă de maximum 18 luni în baza unei noi legi, în cadrul unei conferințe de presă. Raluca Turcan a precizat că, până la finalizarea acestui proces, pensiile vor fi plătite în baza actului normativ existent.   

Am stabilit o perioadă de maxim 18 luni pentru evaluarea celor 5 milioane de pensii. Recalcularea pensiilor pe fond este o măsură de reformă pe fond în sistemul public. Concret, evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe baza informațiilor colectate de casele de pensii în format electronic din surse în format electronic și metric. Aceste date vor fi colectate în sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii”, a declarat Raluca Turcan, joi, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul Muncii susține că va apela la fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru a acoperi cheltuielile privind implementarea recalculării pensiilor.

Este un pas foarte important în realizarea acestei reforme în sistemul public de pensii. Pasul acesta are la bază două concepte cheie: contributivitate și echitate. În momentul de față începem evaluarea acestor dosare. Dosarele stau la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se face în baza unei noi legi ce va conține o formulă care va folosi indicatorii incluși în aceste dosare reevaluate”, a precizat ministrul Muncii.

Turcan a menționat că ultima recalculare de acest tip a pensiilor din sistemul public a avut loc în perioada 2005-2010. În plus, demnitarul a spus că într-o lună vor începe discuțiile în Parlament pentru noua lege a pensiilor.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW