Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Mediului: Putem să economisim 10% fără niciun efort dacă suntem un pic mai atenţi

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 14 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, se arată convins că, dacă românii vor arăta ”un pic de atenţie” la consumul de energie electrică, vor reuşi să facă economie, aşa cum recomandă oficialii Uniunii Europene. Tanczos anunţă că, la nivelul ministerului pe care îl conduce, s-au luat deja măsuri pentru a reduce consumul de energie.

Tanczos Barna s-a declarat convins că în gospodăriile populaţiei se poate face economie la consumul de energie electrică, ”printr-o atenţie sporită”. El a admis că în societatea românească există ”un sentiment neplăcut” când vine vorba despre restricţii privind consumul, pentru că acestea aduc românilor aminte de perioada comunismului.

Este o chestiune de educaţie, este o chestiune de nivelul de dezvoltare la care a ajuns societatea pentru că noi, în ultimele decenii, ne-am obişnuit: nu facem economie, nu ne presează foarte mult preţul energiei termice, nu ne presează foarte mult energia electrică, nu erau facturile foarte mari, erau suportabile. În aceste condiţii, societatea nu era obligată, presată, invitată la asemenea economisire (…)

În tot ce înseamnă consum – indiferent dacă vorbim de energie termică, electrică, alimente, mersul cu maşina – putem să economisim 10% fără niciun efort deosebit dacă suntem un pic mai atenţi. Sunt foarte multe lucruri la care putem renunţa. Sigur, este o asociere automată în societatea românească cu perioada de dinainte de 1989 şi este un sentiment neplăcut, este o asociere neplăcută. Dar vedem în ce situaţie este toată Europa şi cred că, în toată societatea, cu un ic de atenţie, cu siguranţă va duce la reducerea cu 5-10% a consumului”, a afirmat Tanczos Barna, miercuri seară, la Digi 24.

El a menţionat că societatea românească este una ”matură, care înţelege situaţia în care se află Europa” şi că va face efortul pentru reducerea consumului.

Potrivit ministrului, spre deosebire de gospodăriile populaţiei, în instituţiile publice consumă doar becurile, ”câteva frigidere” şi aerul condiţionat. El a spus că, de săptămâna viitoare, se va trece la programul de iarnă, între ora 8:00 şi ora 16:00, şi se va renunţa la folosirea aerului condiţionat, subliniind că sediul instituţiei are deja 80% becuri economice.

Întrebat de unde ar putea veni reducerile de consum în ceea ce priveşte energia electrică, ministrul a răspuns că industria energofagă trebuie să-şi menţină activitatea, pentru că acolo ”sunt în joc locuri de muncă”. Tanczos este de părere însă că celelalte companii, asemenea instituţiilor, pot implementa măsuri de economisire a energiei fără un efort deosebit.

Foto: Facebook/ Tánczos Barna

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW