Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Mediului Mircea Fechet: Nu există pericol pentru România în urma distrugerii barajului Kahovka din Ucraina

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 16 iunie 2023 Etichete: , ,

Noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, a convocat o ședință, vineri, 16 iunie, pentru a discuta despre barajul Kahovka din Ucraina. Specialiștii prezenți la întâlnire au ajuns la concluzia că nu există niciun pericol pentru populația din România, mediul înconjurător sau calitatea apei de îmbăiere în Marea Neagră. Toți parametrii înregistrați se încadrează în limitele normale pentru această perioadă.

Ministrul Mircea Fechet a declarat că toate datele colectate și analizate până în prezent nu indică existența vreunui pericol.

„Luând în considerare imaginile satelitate prezentate, distanţa între gura de vărsare a Niprului şi apele teritoriale româneşti, deplasarea maselor de aer şi a curenţilor marini, temperatura şi salinitatea apei, specialiştii preconizează că riscul ca sănătatea oamenilor, a mediului ecosistemelor din acvatic sau calitatea apei de îmbăiere să fie în pericol, este minim. Cu toate acestea, vom continua să monitorizăm în ritm alert toţi parametrii şi suntem pregătiţi să intervenim la cel mai mic semn de pericol”, a declarat Fechet.

În urma ședinței s-a convenit formarea unui grup de lucru tehnic interinstituțional care va continua monitorizările. Autoritățile responsabile de transporturi și infrastructură din România au prezentat capacitățile lor de intervenție pentru combaterea eventualelor fenomene de poluare și se declară pregătite să intervină în orice moment.

Ministrul Mircea Fechet a avut o discuție bilaterală prin videoconferință cu omologul său bulgar, ministrul mediului Julian Popov, în legătură cu aceeași problemă. Amândoi demnitari au exprimat îngrijorare cu privire la apariția informațiilor nefondate care pot genera panică în rândul populației. Specialiștii bulgari au ajuns la concluzii similare cu cei români în ceea ce privește situația, iar cele două țări au convenit să realizeze un schimb de informații și să colaboreze în funcție de necesitate.

În comunicatul emis de Ministerul Mediului se menționează că cei doi miniștri vor relua discuția la începutul săptămânii următoare în cadrul Consiliului de Mediu de la Luxembourg, unde vor participa amândoi.

Barajul Nova Kahovka din Ucraina a fost distrus în urma inundațiilor de pe râul Nipru din data de 6 iunie 2023. Inundațiile au provocat moartea a cel puțin 28 de persoane, iar alte câteva zeci sunt date dispărute. Atât rușii, cât și ucrainenii se acuză reciproc pentru dezastru, iar președintele Zelenski a numit situația un „ecocid”. Crucea Roșie a avertizat că apele deversate către Marea Neagră transportă cu ele și minele amplasate în câmpuri, iar hidrocentrala de la Nova Kahovka a eliberat peste 150 de tone de ulei industrial. În urma dezastrului, în Marea Neagră s-au găsit pereți și acoperișuri de case provenite din zona afectată.

CITEȘTE ȘI: Cât de real este riscul de holeră pe litoralul Mării Negre. Ce spun medicii români

Comentarii