Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Mediului: Taxa Oxigen nu era rea, numai că a fost implementată prost

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 25 februarie 2020 Etichete: , ,

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a declarat că vinieta Oxigen ce urma să fie impusă de la începutul lunii martie în Capitală nu era o idee rea, însă aceasta a fost prost implementată de primarul general, Gabriela Firea.

„ Eu sunt cel care, ca ministru, am spus că taxa Oxigen nu era o taxă rea și cu siguranță putea să ajute administrația publică din București și bucureștenii. Numai că această taxă a fost implementată prost, cum i-am spus și doamnei primar general.

Vă repet, autoritatea de mediu nu poate să facă altceva decât să reglementeze sau să verifice dacă legile sunt respectate. Administrațiile publice locale sunt cele care coordonează traficul din localități, îi administrează, emit autorizații de construcție, sunt în măsură să ia toate deciziile. Sunt chestiuni de administrație publică locală care trebuie rezolvate de administrația publică locală și sunt cele naționale care țin de național.

Vreau doar să vă spun o chestiune: ca liberal, sunt de acord cu principiul „Poluatorul plătește” în orice domeniu, că e vorba de calitatea aerului, de mașină sau orice alt mijloc de transport, de deșeuri. Trebuie sa înțelegem cu toții ca în orice țară dezvoltată din lumea asta poluatorul plătește”, a declarat Costel Alexe.

Întrebat în ce ar investi banii personali sau pe cei publici, într-o singură măsură pentru îmbunătățirea calității aerului, ministrul de resort a precizat:

„Eu, Costel Alexe, dacă aș avea bani, i-aș investi în jurul proprietății în copaci, iar dacă aș fi administrație publică locală evident ca aș investi în transportul public și într-o campanie de conștientizare a tuturor că este plictisitor, enervant și frustrant ca pe orice bulevard din țară asta să stai singur în mașină și să mai privești în stânga sau în dreapta alți români , poate la fel de supărați, ca pierd ore în trafic, tot singuri în mașină”, a spus Costel Alexe.

Firea: Ceea ce anul trecut era valabil, acum nu mai este

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marți, că va renunța la „taxa oxigen” pentru bucureșteni, dar că proiectul antipoluare din care aceasta face parte va continua.

„Ceea ce anul trecut era valabil, acum nu mai este așa valabil, asta probabil că ne apropiem de data de 1 martie, dată la care urma să introducem taxa Oxigen și restricțiile de trafic în zona ZACA.(…) Acest ”scrutin”, cum i-am spus eu, a relevat un lucru foarte clar: cetățenii resping ideea de restricție. Aceasta este concluzia! Noi în acest moment nu suntem dispuși să fim de acord cu o măsură care s-a aplicat cu succes în întreaga Europă.

Să vă anunț și decizia: decizia se va transforma într-o hotărâre de Consiliu General, în luna martie, și decizia, chiar dacă o iau cu sufletul neîmpăcat, va fi să renunț la vinieta Oxigen. Voi veni în fața Consiliului General cu un proiect de anulare a proiectului de anul trecut, dar asta nu înseamnă că vom abandona lupta împotriva poluării„, a declarat, marți, Gabriela Firea.

Gabriela Firea a mai adăugat că în orașul Bucureșți există poluare, dar nu așa de „exagerată cum s-a insinuat politic”

„Sunt de acord cu cei care spun, chiar dacă au fost în minoritate de această dată, că nu mai putem continua aşa. În Bucureşti, ca în toate oraşele mari, există poluare. Nu atât de exagerată precum s-a insinuat politic la începutul anului. Ţările care au câştigat pariul cu poluarea au realizat un parteneriat între autoritatea centrală şi cea locală, dar şi cu cetăţenii. Poluarea nu este doar răspunderea primarului, ci a noastră, a tuturor. Vrem mai multe maşini în trafic? Se pare că da! Vrem să minţim în domeniul poluării? Se pare că da!”, a mai spus Firea.

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW