Saturday, February 4, 2023
Jurnalism corect


Ministrul Mediului anunță schimbarea regulilor de vânătoare. Extragerea urșilor se va face doar de asociația care a făcut solicitarea

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 6 mai 2021

După ce un prins din Liechtenstein ar fi împușcat fără drept un urs brun de mari dimensiuni, ministrul mediului, Tanczos Barna, a anunțat că toate extragerile de urși se vor face de acum înainte doar de asociația care a solicitat aprobarea.

„Regulile sunt schimbate de astăzi. Nu mai poate să vâneze altcineva, toate extragerile se vor face de asociația de care a solicitat, de personalul tehnic al asociației. E o problemă uriașă pentru asociațiile de vânătoare. De ani de zile ele s-au bazat pe niște efective, populație de cerbi, mistreți, urși, iar activitatea e și una economică. Au pierdut mult economic. Cocoșul de munte nu se mai poate vâna, ursul nu se mai poate vâna, ei au o problemă economic. Nu putem rezolva problema însă prin cotele de intervenție. Trebuie găsită altă soluție!”, a afirmat Tanczos Barna, la Digi 24.

Context

Un urs brun de mari dimensiuni a fost împușcat de Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein în localitatea Ojdula din județul Covasna într-o arie naturală protejată, arată organizația Agent Green într-o investigație. În acest caz procurorii au deschis dosar penal in rem pentru braconaj.

Conform sursei citate, prințul și-a fundamentat uciderea urs prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna. Dar în realitate, prințul nu ar fi omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

„Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Paun, președintele Agent Green.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW