Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Mediului a anunțat că va susține în Parlament legea care interzice exportul de bușteni până în 2030. Inițiativa aparține PSD

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 22 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că va susține propunerea legislativă privind interzicerea exportului de buşteni, care urmează să fie supusă joi votului în Senat. Proiectul a fost depus de senatorii Partidului Social Democrat.

Aflat într-o videoconferinţă cu comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginius Sinkevicius, Alexe a ținut să sublinieze că Ministerul Mediului va susține acest proiect la votul în plen.

„Sunt optimist că vom reuşi să respectăm toate termenele. Înregistrăm progrese importante faţă de ultima întâlnire pe care am avut-o la jumătatea lunii februarie, la Bruxelles. Chiar mâine, în Parlamentul României, va fi votată o propunere legislativă privind interzicerea exportului de buştean, iar Ministerul Mediului susţine această iniţiativă şi eu, în calitate de parlamentar, o voi vota”, a spus Costel Alexe.

Lege inițiată de PSD

Grupul PSD de la Senat a inițiat un proiect de lege prin care s-ar interzice până la sfârșitul anului 2030 exportul de masă lemnoasă.

„Se interzice scoaterea din țară a produselor din masă lemnoasă constând în: buștean, lemn rotund, cherestea și lemn de foc, în scop comercial, până la 31 decembrie 2030.”

Cum motivează inițiatorii interzicerea exportului de lemn

În expunerea de motive, inițiatorii spun că legea nu are legătură cu actuala stare de urgență, iar „cu semnalele îngrijorătoare privind defrișările, exploatarea irațională a fondului forestier și comerțul cu produse brute sau aflate în faza de prelucrare primară în dauna activității de producție și comerț de produse finite”.

De asemenea, inițiatorii motivează că „durata preconizată pentru interdicție (n.r. – 10 ani) vizează și stimularea industriei prelucrătoare a lemnului, crearea și menținerea de locuri de muncă în acest sector, precum și dezvoltarea unor relații comerciale de producție”.

În documentele elaborate pentru inițierea acestui act normativ nu se precizează dacă au fost purtate consultări cu exportatorii de lemn și firmele care prelucrează. Totodată, rămâne de văzut cum va fi primită o astfel de măsură de Comisia Europeană, care ar putea interpreta ca o subminare liberul comerț pe piața comună.

Sursa foto: Poliția Română

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: mainnews.ro/ministrul-mediului-a-anuntat-ca-va-sustine-in-parlament-legea-care-interzice-exportul-de-busteni-pana-in-2030-initiativa-apartine-psd/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/ministrul-mediului-a-anuntat-ca-va-sustine-in-parlament-legea-care-interzice-exportul-de-busteni-pana-in-2030-initiativa-apartine-psd/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/ministrul-mediului-a-anuntat-ca-va-sustine-in-parlament-legea-care-interzice-exportul-de-busteni-pana-in-2030-initiativa-apartine-psd/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW