Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Lucian Bode, la Consiliul JAI: România își menține obiectivul de a adera la Schengen în 2023

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 9 martie 2023 Etichete: , , , , , ,

România îşi menţine obiectivul de ţară reprezentat de aderarea la Spaţiul Schengen în anul 2023, a declarat joi, 9 martie, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, de la Bruxelles, unde participă la Consiliu Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene, pentru Știrile TVR.

Reuniunea miniștrilor de Interne și Justiție ai UE într-un nou Consiliu JAI este prima după eșecul aderării României și Bulgariei din decembrie 2022, când Austria și Olanda și-au impus veto-ul.

Lucian Bode a explicat că în intervenția sa a solicitat aderarea țării noastre la Schengen în acest an.

„Sunt bucuros să vă anunț că pe ordinea de zi se află și starea generală a Spațiului Schengen, o dezbatere pe acest subiect a avut deja loc și în intervenția pe care eu am avut-o am solicitat finalizarea procesului de extindere a Spațiului Schengen, prin aderarea României în acest an”, a declarat șeful MAI.

Ministrul de Interne şi-a exprimat convingerea că aderarea României la spațiul de liberă circulație va spori siguranţa frontierelor externe ale Uniunii Europene, a frontierelor Schengen şi a cetăţenilor Uniunii Europene.

„Argumentele vă sunt cunoscute. Aș sublinia un singur aspect, cel pe care l-am subliniat și în intervenția mea: odată cu extinderea Spațiului Schengen, cu aderarea României, sunt absolut convins că siguranța frontierelor externe ale Uniunii Europene, frontierelor Schengen, siguranța cetățenilor UE va fi una mult crescută”, a precizat Bode.

Totodată, șeful MAI în ultimele 3 luni, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește situația la frontierele Uniunii Europene.

„Salut raportul prezentat în cadrul reuniunii de astăzi de către doamna comisar Ylva Johansson, unde s-a subliniat faptul că în primele luni ale anului 2023, valorile migrației pe tot ce înseamnă ruta Balcanilor de Vest au scăzut cu 44% în raport cu finalul anului 2022. Chiar dacă România nu se află pe ruta Balcanilor de Vest, faptul că aceste valori au scăzut semnificativ arată că măsurile pe care Comisia, statele membre le-au luat în ultima perioadă au dat rezultate”, a mai transmis Bode.

Conform ministrului român de Interne, omologul său spaniol, Fernando Grande-Marlaska Gómez, se va afla pe 30 martie la București, într-o vizită de lucru.

Spania va prelua președinția Consiliului UE începând cu 1 iulie și, potrivit șefului MAI, ministrul de Interne spaniol „a solicitat în mod expres (…) extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria în acest an”.

Foto: Johannes Frandsen/Government Offices of Sweden

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW