Wednesday, December 7, 2022
Jurnalism corect


Ministrul Justiției vrea modernizarea cadrului normativ pentru situații precum pandemia

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 6 iulie 2020 Etichete: , ,

Cadrul normativ adresat unor situaţii precum pandemia se impune modernizat şi adaptat, a transmis ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în discursul ținut la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

Predoiu este de părere că pandemia şi nevoia măsurilor de protecţie sanitară au creat o tensiune între categorii de drepturi şi libertăţi fundamentale, pe de o parte, dreptul la viaţă şi sănătate, pe de alta, dreptul la liberă circulaţie, libertatea economică etc.

„Sistemele de drept europene nu au fost pregătite pentru un astfel de context. Suntem în faţa unui proces de ‘learning by doing’. Fiecare ţară a întâmpinat dificultăţi şi şi-a adaptat măsurile în funcţie de contextul sanitar şi configuraţia legislaţiei”, a arătat Cătălin Predoiu.

Ministrul a mai adăugat că sistemul judiciar a funcţionat fără sincope, în temeiul unui set de reguli speciale adoptate inclusiv la nivel de CSM, iar în această perioadă a existat o permanentă şi bună comunicare cu CSM şi Ministerul Public.

„Una din marile lecţii ale acestei perioade pentru magistraţi, avocaţi şi justiţiabili este avantajul imens al folosirii tehnologiei, care oferă resurse multiple pentru eficientizarea activităţii judiciare. Digitalizarea justiţiei este la început de drum şi Ministerul Justiţiei intenţionează să continue pe acest drum pe termen lung”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Consiliul JAI a dezbătut, luni, chestiuni privind adaptarea legislaţiei pe durata pandemiei, dezinformarea şi discursul bazat pe ură (hate speech).

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW