Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Justiției, solicitare către Senat și Camera Deputaților privind progresele făcute în urma publicării raportului MCV

By Tudor Alexandru , in Justitie Politic , at 23 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Ministerul de Justiție, Cătălin Predoiu, a solicitat Camerei Deputaților și Senatului să trimită un răspuns privind progresele făcute în perioada iulie-decembrie în urma publicării raportului Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), au declarat surse politice pentru mainnews.ro.

Răspunsul Camerei Deputaților a fost pregătit de social-democratul Eugen Halici, membrii USR și PNL nu cunosc detalii despre acest subiect, potrivit surselor citate. Halici susține, în răspunsul Camerei Deputaților, că s-au rezolvat toate problemele legate de MCV.

Scrisoarea trimisă de Predoiu nu a intrat încă în Birourile Permanente ale Senatului.

Misiunea MCV vine în România la începutul lunii februarie.

Recomandările din raportul MCV pentru Parlament:

– Asigurarea faptului că în Codul de conduită pentru parlamentari care este în curs de elaborare în Parlament sunt incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc dintre instituții și se precizează în mod clar că parlamentarii și procesul parlamentar ar trebui să respecte independența sistemului judiciar. Un Cod de conduită similar ar putea fi adoptat pentru miniștri.

– Faza actuală a reformei Codului penal și a Codului de procedură penală ale României ar trebui încheiată, iar parlamentul ar trebui să își pună în practică planurile de adoptare a modificărilor prezentate de guvern în 2016, după consultarea cu autoritățile judiciare. Ministrul justiției, Consiliul Superior al Magistraturii și Înalta Curte de Casație și Justiție ar trebui să finalizeze un plan de acțiune pentru a se asigura că noul termen pentru punerea în aplicare a prevederilor restante ale Codului de Procedură Civilă poate fi respectat.

– În vederea îmbunătățirii în continuare a transparenței și a predictibilității procesului legislativ, precum și pentru a consolida garanțiile interne în materie de ireversibilitate, guvernul și parlamentul ar trebui să asigure transparența totală și să țină seama în mod corespunzător de consultările cu autoritățile relevante și cu părțile interesate în cadrul procesului decizional și în activitatea legislativă legate de Codul penal și de Codul de procedură penală, de legile anticorupție, de legile în materie de integritate (incompatibilități, conflicte de interese, averi nejustificate), de legile justiției (referitoare la organizarea sistemului justiției), precum și de Codul civil și Codul de procedură civilă, inspirându-se din transparența procesului decizional pusă în practică de guvern în 2016.

-Parlamentul ar trebui să dea dovadă de transparență în procesul său decizional cu privire la acțiunile întreprinse în urma hotărârilor definitive și irevocabile având ca obiect incompatibilități, conflicte de interese și averi ilicite pronunțate împotriva membrilor săi

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *