Tuesday, February 20, 2024
Jurnalism corect


Ministrul justiției îi cere procurorului general să investigheze facturile la energie

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 ianuarie 2022

După ce mai mulți furnizori de gaze și electricitate au transmis clienților facturi care care nu țin cont de legea privind plafonarea tarifelor, ministrul justiției, Cătălin Predoiu i-a solicitat joi, 13 ianuarie, procurorului general al României, Gabriela Scutea, ca procurorii să investigheze posibile fapte de natură penală. 

„Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis procurorului general Gabriela Scutea, astăzi, 13 ianuarie 2022, o adresă prin care, în temeiul art.132 alin.(1) din Constituție și art.69 alin.(3) teza II din Legea nr.304/2004, a îndrumat Ministerul Public să ia măsurile necesare potrivit competenței legale pentru a descoperi, preveni și combate eficient orice tip de activitate infracțională ce ar putea fi desfășurată în contextul crizei energiei și a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie, cum ar fi înșelăciunea, abuzul în serviciu, concurența neloială, grup infracțional organizat, care pot afecta drepturile cetățenilor a căror apărare reprezintă o datorie constituțională a Ministerului Public”, arată Ministerul Justiției, într-un comunicat de presă.

Unii furnizori nu au aplicat legea

Potrivit legii plafonării, prețul maxim pe care consumatorii casnici îl plătesc la energie electrică este de 1 leu/kw cu toate taxele incluse, iar la gaze naturale de 0,37 lei/kw cu toate taxele incluse. Cu toate acestea, nu toți furnizorii s-au conformat, astfel că unii dintre români, printre care și ministrul energiei, Virgil Popescu, s-au trezit cu tarife peste aceste limite.

În urma unui control efectuat chiar în aceste zile, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a descoperit doi mari furnizori care nu au aplicat în facturile pe luna noiembrie Legea 259 privind compensarea şi plafonare preţurilor. De asemenea, au calculat noile preţuri pornind de la valoarea lor fără TVA.  Explicația acestora a fost legată de faptul că executivul a întârziat normele metodologice de aplicare a Legii.

Președintele ANPC, Mihai Culeafă, a precizat că în total s-au acordat amenzi de 50.000 lei, o sumă infimă pentru marii jucători în această piață, care anul înregistrează cifre de afaceri de sute de milioane lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW