Ministrul justiției i-a transmis președintelui Iohannis propunerile pentru șefia DNA și a Parchetului general / Alina Albu, propusă la DIICOT, chemată la un nou interviu
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, i-a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerile pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție și Parchetului general, Alex Florența și Marius Voineag. Alina Albu, propusă la DIICOT, dar avizată negativ de secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, va susține un nou interviu.
Marius Voineag – DNA
De-a lungul carierei, Marius Voineag a lucrat în DIICOT, unde a ocupat funcția de șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare.
Procurorul a instrumentat dosare legate de contrabandă și obținere ilegală de fonduri, dar și unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și a fostului șef SIF Banat Dragoș Bîtleanu.
Potrivit declarației de avere completate în anul 2022, are un teren și o casă în Ilfov, un apartament în Galați sau bijuterii de 5.000 de euro. Tot în declarația de avere se arată că are datorii de peste 700.000 de lei la bănci, plus 32.000 către persoane fizice.
În anul 2021 a încasat 502.500 de lei de la un botez, dar și 226.710 lei drept salariu pentru funcția deținută la Parchetul General.
Marius Voineag este membru al Asociației Sportive a Procurorilor din România.
În cadrul interviului, Voineag a subliniat minusurile din activitatea DNA, menționând că ar exista, din punctul său de vedere, probleme legate de formarea profesională a procurorilor, capacitatea tehnologică a parchetului sau din punct de vedere al indicatorilor calitativi.
Marius Voineag conducea Secția de Urmărire Penală a Parchetului General în ziua în care a fost depusă plângerea privind infracțiunea de plagiat comisă de Nicolae Ciucă în teza sa de doctorat, potrivit Europa FM.
„Când a fost depusă această plângere? Exact când șefa de drept a secției era plecată și la conducerea secției atribuțiile șefului de secție le exercita procurorul Marius Voineag. Instantaneu a preluat sesizarea în aceeași zi și a distribuit-o unui procuror care a deschis dosarul penal. Domnul Voineag, dacă se uita și din avion, vedea că fapta era prescrisă de 14 ani, deci era un plagiat din 2003”, a explicat sursa citată, pe baza unei confirmări scrise de la Parchetul General.
Procurorul desemnat de Marius Voineag a ridicat toate documentele privind teza de doctorat a premierului, iar analizarea lucrării a devenit imposibilă.
Alex Florența – Parchetul general
Alex Florența este șeful Serviciului de crimă organizată de la DIICOT București, iar în cariera de procuror a fost șeful DIICOT Timișoara și DIICOT Sibiu. La Timișoara, Alex Florența a instrumentat dosare ample de trafic de droguri, de contrabandă și șpagă la granițele țării sau un dosar legat de un plan de asasinare a unui jurnalist Pressalert.
În cadrul interviului, procurorul a transmis că Parchetul General „nu-și asumă niciun rol activ în demararea unor anchete penale și în identificarea domeniilor prioritare a infracțiunilor”, potrivit Agerpres.
„Ministerul Public nu-şi mai asumă niciun rol activ în ce înseamnă demararea unor anchete penale şi în identificarea, mai ales, a domeniilor prioritare, dincolo de nişte declaraţii de bune intenţii pe care ni le asumăm câteodată în câte un proiect de bilanţ sau alt document similar. Tot ce ţine de componenta de cunoaştere a fenomenului infracţional este în momentul de faţă şi a fost de-a lungul timpului externalizată total. Considerăm de fiecare dată că orice altă instituţie trebuie să se ocupe de acest fenomen, dar nu şi noi”, a fost una dintre criticile aduse de Alex Florența modului în care funcționează Parchetul General în cadrul interviului de selecție.
Alex Florența a transmis că își dorește ca Parchetul General să intensifice numărul sesizărilor din oficiu și să se implice în procesul decizional ce privește soarta instituției.
Alina Albu – DIICOT
Alina Albu a fost delegată în anul 2019 pe funcția de procuror șef serviciu la Secția de combatere a criminalității organizate din cadrul Structurii Centrale a DIICOT și a candidat pentru funcția de membru la Consiliul Superior al Magistraturii.
Tot anul trecut, Alina Albu a fost decorată de Europol pentru activitatea desfășurată într-un dosar în care autoritățile române au cooperat cu autoritățile europene. „Operațiunea Brooks” a vizat mai multe cărți de patrimoniu furate.
Propunerea Ministerului Justiției pentru funcția de procuror-șef al DIICOT activează în cadrul parchetului încă din anul 2004.
Potrivit informațiilor din presă, Alina Albu a lucrat la dosare de renume, precum crimele de la Caracal, „Academia Infractorilor”, dosarul proxenetului Ion Clămparu sau dosarul „Fast and Furious” (persoane care furau din camioane în timpul mersului).
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii