Friday, June 25, 2021
Jurnalism corect


Ministrul Justiției: Avem în prim-plan reacția severă a statului împotriva criminalității organizate și corupției

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 24 februarie 2021

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a transmis în cadrul unei dezbateri publice că autoritățile lucrează pe mai multe paliere pentru combaterea criminalității organizate și corupției, un rol important pentru recuperarea prejudiciului avându-l Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

„Lucrăm la o agendă comună Guvern – Sistem Judiciar – și (pentru componenta legislativă) Parlament – care să pună în prim-plan reacția severă a statului împotriva criminalității organizate și corupției; mizăm pe prioritizarea în anchete a recuperării produsului infracțiunii, a urmăririi activelor dincolo de jurisdicții naționale, iar ANABI joacă un rol important în acest sens”, a spus ministrul Justiţiei, Stelian Ion, la dezbaterea publică organizată Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) în parteneriat cu Asociația Expert Forum.

Ministrul Justiţiei a reamintit obiectivele majore ale viitoarei politici publice privind urmărirea şi recuperarea efectivă a produsului infracțiunii prin măsuri de consolidare şi dezvoltare a ANABI (aflate în dezbatere publică):

 • Creșterea gradului de identificare şi recuperare a produsului infracțiunii din jurisdicții străine;
 • Consolidarea cadrului instituțional al ANABI;
 • Creșterea eficienței măsurilor asiguratorii prin evaluarea permanentă a costurilor şi a caracterului proporțional;
 • Operaționalizarea Fondului Național pentru Prevenirea Criminalității.

Ministrul Justiției a evidențiat că majoritatea problemelor de sistem, dar și de practică neunitară urmează a fi remediate prin soluții de ordin legislativ și administrativ.

Astfel, Strategia în materia recuperării creanțelor provenite din infracțiuni și a planului de acțiune aferent va fi transmisă, spre aprobare, Guvernului în luna iunie 2021.

Un proiect de modificare a Legii ANABI nr. 318/2015 care va integra soluțiile propuse prin proiectul de politică publică urmează a fi inițiat în octombrie 2021.

ANABI reprezintă un rezultat al Strategiei Naționale Anticorupție și rămâne parte integrantă din angajamentele interne și internaționale ale României în domeniul justiție și politici publice anticorupție. De asemenea, prin ANABI, România  asigură implementarea recomandării 12 din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

La eveniment au participat reprezentanți din cadrul Comisiei Europene, EUROPOL şi ai US Marshall Services – Statele Unite ale Americii.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW