Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Ministrul de interne: Austria nu a mai pus problema României, sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 octombrie 2023

În cadrul Consiliului justiție și afaceri interne, reunit săptămâna trecută, reprezentantul Austriei, ministrul Gerhard Karner, nu a mai ridicat problema României, sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale, unul dintre argumentele utilizate de executivul de la Viena pentru a bloca intrarea țării noastre în spațiul Schengen. Informația a fost transmisă de ministrul de interne, Cătălin Predoiu.

După mai bine de 10 ani de când, cel puțin din punct de vedere formal, îndeplinește criteriile de aderare la Spațiul Schengen, România a ratat anul trecut accederea în zona de liberă de circulație la Uniunii Europene, ca urmare votului împotrivă dat de Austria.

Cu toate că politica capului plecat impusă în ultimii ani de la Palatul Cotroceni și-a arătat limitele, principalii responsabili de la București au continuat de atunci și până acum să meargă pe această cale în speranța unei întorsături de situație la Viena.

Populiștii care conduc la această oră Guvernul Austriei nu par însă să se lase impresionați de rugămințile care frizează ridicolul, semnalul fiind transmis foarte clar de ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, în timpul conferinței de presă susținută alături de omologul român, Cătălin Predoiu: „extinderea Spațiului Schengen nu este oportună”.

Predoiu: Austria nu a mai pus problema României, sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale

Întors de la Bruxelles, unde săptămâna trecută s-a desfășurat o nouă reuniune a Consiliului JAI, ministrul Cătălin Predoiu susține că reprezentantul Austriei și-a mai îndulcit tonul în privința României.

„Ceea ce este nou este faptul că în cadrul JAI, nici Austria nu a mai pus problema României, sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale. Este adevărat, Austria a menționat în continuare faptul că spațiul Schengen trebuie reformat, dar pe un ton moderat, fără a pune în cauză situația țării noastre”, a declarat Predoiu, într-o intervenție la B1 TV.

În condițiile în care România este tratată la pachet cu Bulgaria, de maximă importanță rămâne și situația vecinilor de la sud de Dunăre, care pe lângă refuzul Austriei, se confruntă și cu opoziția Olandei. Sunt progrese și în această privință, susține Cătălin Predoi, care însă se ferește să facă previziuni în privința unui orizont de timp în privința aderării.

„În ceea ce privește problema semnalată de dumneavoastră cu Bulgaria, ea nu este una de ordinul general, ca să spun așa, există un sprijin și pentru Bulgaria în rândul țărilor membre Schengen. Este adevărat că Bulgaria se află într-un dialog mai intens și aplicat cu Olanda, în legătură cu un număr de reforme pe care ar mai trebui să le facă în justiție în perioada imediat următoare, chestiuni care pentru România nu mai există în discuție. Acest capitol este închis de anul trecut pentru România. În acest moment, România nu mai are niciun fel de probleme de discutat în materie de justiție sau în materie de control de frontieră. Toată lumea e de acord că îndeplinim aceste criterii, nu e nimic nou în privința asta”, a precizat Predoiu.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW