Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Justiţiei : Am văzut în ultima vreme un atac susţinut asupra DNA/ Cum justifică Stelian Ion închiderea unor dosare vechi

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 18 ianuarie 2021 Etichete: ,

Ministrul Justiției susține că în ultima perioadă a existat un atac susținut asupra DNA, menționând că se vor face schimbări în legislație astfel încât să fie redus deficitul de personal de la această structură de parchet. Referitor la clasarea unor dosare cu impact în mediul politic, la câţiva ani de la demararea cercetărilor, Stelian Ion este de părere că analiza activităţii DNA trebuie să se bazeze pe rapoarte anuale, nu pe cazuri nominale.

„Am văzut, în ultima vreme, un atac susţinut asupra DNA. Fiecare instituţie trebuie să îşi aaalizeze activitatea şi sunt rapoarte, bilanţuri care reflectă această activitate. Dacă punem sub lupă un caz nominal, realitatea ar putea fi distorsionată. Într-un raport vedem care a fost realitatea, cât de bine a funcţionat. (..) Nu poţi merge mai departe cu aceste dosare pentru că a fost o urmărire penală de un an, doi sau poate mai mult şi, presat de această urmărire penală, să întocmeşti un rechizitoriu pe baza căruia să obţii o achitare. Important e să te opreşti când vezi că nu sunt probe”, a declarat Stelian Ion, într-un interviu acordat Libertatea.ro.

Stelian Ion: Am văzut, în ultima vreme, o activitate intensă a DNA

DNA a comunicat, în ultima perioadă, finalizarea mai multor dosare, unele dintre acestea vizând fapte comise chiar şi în urmă cu 10 ani, precum şi instrumentarea unor dosare noi privind foşti oficiali de rang înalt, activitate pe care o cataloghează ca fiind „intensă” . În contextul criticilor privind slăbirea luptei anticorupţie, Stelian Ion lasă de înţeles că procurorii lucrează, însă informarea publică legată de anchete în curs ţine de strategia de comunicare a instituţiei.

„Important e ca aceste dosare să nu se facă cu surle şi trâmbiţe, mai ales că e viitorul unor oameni, trebuie să fie bine întemeiate, instrumentate, să ţină în instanţă. (..) E foarte important ca lucrurile să fie făcute temeinic şi chestiunile legate de publicitate şi comunicare publică să fie foarte atent privite. Şi opinia publică are nevoie foarte mare de informare, are nevoie să ştie cum stau lucrurile, care sunt stadiile unor dosare punctcuale, e bine să fie comunicate aceste aspecte. (..) Multe dintre chestiunile din ultimii ani au fost de natură a pune beţe în roate DNA”, susţine Stelian Ion.

Ministrul Jusţiei a menţionat că va modifica prevederea privind vechimea procurorilor care vor să activeze în cadrul DNA, precizând că instituţia întâmpină probleme privind resursa umană.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW