Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul interimar al sănătății a anunțat redeschiderea spitalului modular Pipera

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 octombrie 2021

Spitalul modular Pipera va fi redeschis marți, 12 octombrie, pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2, a anunțat ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila.

„Consiliului municipal al muicipiului București, vor fi două hotărâri care vor sprijini aceste măsuri. Centrul de coordonare se va ocupa de transferul pacenților. Vor fi pacienți evaluați din punct de vedere medical, al rafiografiei. Ei vin în momentul în care noi știm că au nevoie de internare, de oxigen”, a declarat Cseke Attila.

În contextul în care secțiile ATI ale spitalelor sunt arhipline iar în unitățile de primire urgențe sute de pacienți așteaptă eliberarea unui loc, autoritățile caută noi soluții pentru tratarea pacienților cu forme severe de COVID-19.

Inaugurat de Gabriela Firea în mai 2020 și deschis abia în luna august, spitalul modular Pipera a funcționat cinci luni ca secție externă a Spitalului Victor Babeș, perioadă în care aici au fost tratate cazurile ușoare de COVID-19.

Într-o primă etapă vor fi operaționalizate aproximativ 100 de paturi conectate la oxigen, iar, conform șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat în următoarele două săptămâni capacitatea va crește la 374 de paturi. La fel ca prima dată, personalul medical va fi detașat de la Spitalul Victor Babeș.

Improvizații la spitalul modular Pipera

Însă situația din teren este radical diferită. Oana Gheorghiu, fondatoare a asociației „Dăruiește Viață” atrage atenția asupra numeroaselor probleme pe care le are această unitate sanitară improvizată. Întregul ansamblu nu dispune de sistem de ventilație, rețeaua de apă și canalizare este realizată în afară, fără a fi protejată la îngheț, iar încălzirea se face cu ajutorul unor sisteme de aer condiționat. Unitatea nu dispune de rețea de gaze medicale și nici de laborator, farmacie, spălătorie, morgă, bucătărie și spații tehnice. De asemenea, spitalul nu dispune de centrală termică, iar apa caldă se asigură cu boilere individuale montate în băi.

Sursa foto: Facebook / Gabriela Firea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *